JUBAL KANE - STONE BISCUIT

De nieuwe live- dubbelaar "Stone Biscuit" van de Amerikaanse bluesrockers Jubal Kane bevat een cd met eigen werk en een tweede cd met covers van bekende bluesnummers en een aantal bonus tracks. Het geheel werd opgenomen in Savannah, Georgia gedurende de eerste dagen van dit jaar, in  The Mercury Lounge club. Zij die deze band kennen weten dat ze garant staan voor opwindende mix van southern en bluesrock waarin de mondharmonica van zanger en groepsleider Ace Andersson, en de gitaar van hun tweede vocalist Otis Thomas centraal staan. Bassist B.W Carrigan en het drummersduo Richey Paice en Louis Bodiak vervolledigen de bezetting. Neen, geen twee drummers op een podium, het is zo dat Louis hoofdzakelijk op cd 1 te horen is en Richey de tweede voor zijn rekening neemt.

 Al  zien ze er uit als Z.Z Top, qua geluid doen de heren denken aan bands als J.Geils in zijn beginjaren en ook wel The Nighthawks, frisse bluesrock dus met de nadruk op blues, niet te zwaar op de hand en zonder het ellenlange gitaar-egotripper gedoe.  Nummers als "Flat Broke" met een hoog Chuck Berry gehalte, wisselen af met tracks als "Long Road", dat niet zou misstaan op een seventies Stones album.

Vooral de bluesharp van Ace Andersson, die erg aan Mark Wenner's stijl verwant is maakt de cd erg genietbaar. Live is Jubal Kane op zijn sterkst, en dat schijnen ze zelf ook te beseffen want ook hun vorige cd, uit 2008, "Empty Glass Café" was een sterke dubbele live registratie net als de twee vorige releases "Live Kane" en Flying High".  Belangrijk vinden ze ook dat al hun opnames van die cd's zonder overdubs gedaan werden, wat er gespeeld werd staat op plaat, niets meer, niets minder.

Op de tweede cd iets meer aandacht dus voor pure blues, vanwege de covers van bluestraditionals als "Stormy Monday", "Rollin' and Tumblin' " en meer van dit soort nummers. Een beetje bizar zijn de vijf bonus songs, die slechts licht afwijkende versies blijken te zijn van vijf songs uit de eerste cd, wat ons een beetje raar en vooral overbodig lijkt. Ondanks dit, is "Stone Biscuit " een aangename Southern bluesrock cd geworden van deze band uit Georgia.

 (RON)

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video