ALLAN FRANK – THE ROAD SO FAR

Met de 14 tracks op het album “The Road So Far” lijkt de Californische singer-songwriter Allan Frank aan te willen geven dat hij al een hele tijd onderweg is geweest op het moeilijke pad van de zingende troubadour. Bluegrass, country en folk zijn de belangrijkste ingrediënten van de liedjes die Allan Frank voor zijn debuutplaat heeft samengebracht. Na zijn professionele carrière in de defensie- en luchtvaartindustrie besloot hij eind jaren ’90 eindelijk werk te gaan maken van zijn interesse voor het schrijven en zingen van zijn eigen songs.

In een zeer verzorgd hoesje met gedetailleerde info over de weg die hij tot op heden heeft afgelegd legt hij uit dat de Americana-muziek uit de sixties en seventies altijd al heel inspirerend heeft gewerkt voor zijn eigen muzikale ontwikkeling. Enkele songonderwerpen zijn de mijnwerkers in de koolmijnen in Kentucky, een verhaal over de Everglades-streek in Florida en de lotgevallen van een gevangene in een cel in New Orleans. Zijn interesse en grote liefde voor de geschiedenis en de cultuur van het landelijke zuiden van Amerika klinkt in heel wat nummers door.

In de “Battlefield Suite” combineert hij een muzikaal intermezzo “Night Before Battle” met een somber verhaal in “The Blue And The Gray” dat gaat over de aanblik van een slagveld vol met doden tijdens de Burgeroorlog tussen de noordelijke en de zuidelijke staten van Amerika in de 19e eeuw.

Het emotievolle verhaal “How To Dream” beschrijft hoe een vader en zijn zoon door de onschuldigheid van het kind leren hoe ze mogen blijven dromen creëren. Eén van de sterkste songs op deze cd is een cover van “Mr. Bojangles”, de folksong uit 1968 van Jerry Jeff Walker. Ook het aan Cajunmuziek schatplichtige “Deep In The Everglades” kan ten huize van ondergetekende alvast op een replay rekenen. Het van een ironische tekst voorziene nummer “Any Fool” gaat over het vasthouden aan een laatste strohalm hoop, ondanks het feit dat het einde van een relatie er zit aan te komen.

Allan Frank heeft een vrij sobere orkestratie omheen de songs op het album geplaatst waardoor zijn verhalende songs de stem van deze 21e eeuwse troubadour nadrukkelijk op het voorplan plaatsen. Als debuutplaat is dit album zeker een knappe prestatie van een hedendaagse Pete Seeger-lookalike waar spoedig een vervolg aan zou moeten gebreid worden.

(valsam)

“In the storytelling songs on the album ‘The Road So Far’ singer-songwriter Allan Frank acts as 21st century Pete Seeger-lookalike troubadour. Sober instrumentation highlights the vocal capabilities of this Californian musician. It remains unclear to us why this is only the debut album from a ‘not-so-young-anymore’ artist.” – www.rootstime.be 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Inside Recordings
Info: Hemifran

video