CROCODILES – SLEEP FOREVER     

Crocodiles zou met hun tweede album “Sleep Forever”  wel eens de sleutel naar succes kunnen gevonden hebben. Hun debuutalbum “Summer Of Hate” werd door Rolling Stone magazine alovend onthaald als de renaissance van de art-punk en er volgde een succesvolle tournee door de USA en Europa in het voorprogramma van bands als Holy Fuck en The Horrors. Met “Sleep Forever” wil het duo Brandon Welchez (zang)en Charles Rowell (gitaar) uit San Diego het nog beter doen. Niets werd aan het toeval overgelaten en zelfs producer James Ford, bekend om zijn schitterend werk bij onder andere Arctic Monkeys en Klaxons bleek geïnteresseerd en dook met de groep in de woestijn van Joshua Tree de studio in.

Als je het duo hun omgeving laat beschrijven dan blijkt het maar een saaie boel in San Diego. Uit verveling storten veel jongeren er zich op de drugs en racisme en homofobie vieren er hoogtij. Gelukkig vonden onze vrienden van Crocodiles een uitlaatklep in creativiteit en muziek, zodat we vandaag hun exploten op de draaitafel vinden.

Wees maar gerust dat deze jongens furore gaan maken met deze dansbare, metronomische ritmes en spacey geluiden, gedragen door de van echo vervulde stem van Welchez. Al van bij het begin, met de ritmische garagerocker  “Mirrors”,  word je tegen de muur gedrukt door een repetitieve ritmesectie en een opgejaagde roestig klinkende gitaar die in alle hevigheid door dit nummer jaagt, achtervolgd door de spookie zang van Brandon Welchez, die ons The Jezus And Mary Chain voor de ogen tovert. Een dikke John Paul Jones bas als uit Them Crooked Vultures en psychedelische noise alom vliegen je naar de keel in de hypnotiserende beat van “Stoned To Death” dat zeker menige dansvloer in trance zal brengen en als hoogtepunt van de plaat afklokt. Ook de opvolger “Hollow  Hollow Eyes” tapt uit zulk een psychedelisch punkvaatje en heeft zijn naam niet gestolen met een volop echoënde stem en bezwerende orgeltonen. Er is zelfs plaats voor romantiek en tederheid op deze plaat, met een zeemzoete,  weids klinkende, licht bluesy ballade als “Girl In Black”. De single en titelnummer “Sleep Forever” klinkt toegankelijker, met fuzzy gitaren en spookachtige harmonieën en zet de noise even opzij voor helder klinkende zangpartijen die weer uit het The Jezus And Mary Chain tijdperk schijnen te komen. De plaat klokt dromerig af met een mooie reflectie op liefdevolle orgel en synthesizertonen in “All My Hate And My Hexes Are For You”.

Crocodiles hebben met “Sleep Forever” een afwisselende opvolger in elkaar gebokst die iets geraffineerder klinkt en waar wat ruwe kantjes zijn afgevlakt, maar de energie en originaliteit druipt echter nog steeds af van de songs. Deze groep blijft evolueren en zo ook dit album, dat bij elke luisterbeurt aan kracht wint. Dat ze meer de richting van de noise-pop uitgaan zal hun populariteit enkel doen groeien. Hou deze jongens in de gaten.

Blowfish

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fat Possum
Distr: Bertus