MATYAS PRIBOJSZKI BAND - BOOGIE ON THE SHIP

We zijn deze sympathieke Hongaarse mondharmonica virtuoos een paar maal backstage  tegengekomen op festivals en hoorden hem onder meer aan 't werk  tijdens het (ge)Varenwinkel bluesfestival in 2007 en op Duvelblues in 2008 , waar hij toen samen met gitarist Enrico Crivellaro en organist Raphael Wressnig voor een van de hoogtepunten zorgde. Optredens vol jazz- en bluesnummers, waar het improvisatietalent van deze drie topmuzikanten duidelijk bovendreef.

In december van vorig jaar gebeurden de opnames van dit live concert in de "A38" in Budapest. De "A 38" is een in 1938 gebouwde boot die vanuit de Oekraïne versleept werd naar Budapest om daar te worden omgebouwd tot een van de meest populaire bars/concertvenue van Hongarije, vandaar de titel van deze cd.

Mátyás werkt zich hier met veel bravoure door een set van negen songs, bestaande uit bluescovers en wat eigen werk, waaronder het instrumentale titelnummer, zoals de titel aangeeft, een stomende boogie. Tussen de bekende covers vinden we werk gaande van Jimmie Reed's "Aw Shucks, Shut Your Mouth" Robert Johnson's "Walking Blues" en de soulvolle versie van Bobby Blue Bland's "Good Time Charlie".

Mátyás kennende, gebeurt dat steeds door op al die bekende nummers zijn eigen stempel te drukken. Dankzij deze live registratie kunnen zij die hem nog niet aan het werk zagen, zich nu ook volop overtuigen van het feit dat Mátyásbehoort tot het kruim van de Europese mondharmonicaspelers, met een veelzijdig talent zowel in het bluesy als jazzy gedeelte van het spectrum.

Dat laatste demonstreert hij volop in zijn prachtige ingetogen versie van "Ain't Nobody's Business", waar beide stijlen zo mooi versmelten tot een perfect geheel. Waarschijnlijk zal hij nog regelmatig opduiken in verassende combinaties met andere, meestal Oost-Europese muzikanten tijdens een komend concertseizoen, want dat is waar deze man sterk in is. Ondertussen kunnen we nog even volop genieten van deze cd van zijn eigen band.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

video