US 32 - TUMBLIN' HOME

US 32 uit Ellicott City, Maryland, ofwel Michael en Christy Kline, maken op hun debuut "Tumblin' Home" rootsmuziek met zo nu en dan een alternatief randje. Dit zingende koppel dat elkaar leerde kennen in 1999 wist al snel de nodige deuken in de boter te slaan op private feestjes en concerten in en rond Baltimore, en nu tien jaar later kunnen we spreken van een lichte sensatie en bevestigt deze eersteling eigenlijk alleen maar al het goede wat we tegenwoordig in het Americana genre mogen horen.

Dertien nummers lang ervaren we op dit debuut het echte spul. Heerlijke harmonieën, lap steel, banjo, dobro, mandoline, fiddles, gewoon alles wat country aantrekkelijk kan maken passeert hier de revue.  Harmonieën waarbij we denken aan andere duo's als Emmylou Harris en Gram Parsons, Sarah Lee Guthrie en Johnny Irion en niet te vergeten Robert Plant en Alison Krause wiens "Raising San" uit 2007 hun grote invloed was. In Amerika worden ze reeds overladen met goede kritieken, en ze zullen weldra wegens dit grote succes in Amerika gaan touren ter ondersteuning van deze release, beginnende eind deze maand op het Philadelphia Film and Music Festival.

Op deze twangplaat worden Michael en Christy trouwens bijgestaan door Stevie Blacke (Madonna, Matchbox 20, Beck) op viool en mandoline, Michael Munford op banjo, Ben Peeler (The Mavericks, Shelby Lynne, The Wallflowers) en Dave Pearlman (The Band, Hothouse Flowers, Michelle Shocked) op respectievelijk gitaren, lap steel en pedal steel. Ex Eddie Money's bassist Trent Stroh speelde vroeger ook  in Michael Kline & The Gypsys, Michael's vorige band die in 1990 een EP op de markt bracht en is na al die jaren ook hier van de party. Michael speelt zelf akoestische gitaar op alle tracks van dit album, en zelfs mandoline en banjo op "I’m Gonna Miss You" en "Tumblin’ Home". Deze titeltrack is een eerbetoon aan soldaat George F. Kline 's brief naar huis tijdens de burgeroorlog. "My Great Great Uncle’s letter has been passed down through the family from one generation to the nex," zegt Michael. Hij schreef de brief toen hij 18 jaar oud was en dit voordat hij gewond werd in de 'Battle Of The Wilderness' in  Spotsylvania Courthouse. Hij stierf kort daarna in het Harwood Hospital in Washington, DC.

Songs als "Down In The Field", "Chasin’ The Sun" en "If These Walls Could Talk", zijn dan meer radiovriendelijke songs, knappe liedjes, twee uitstekende stemmen, prachtige samenzang, bij momenten heerlijk rinkelende gitaartjes, een gevarieerd instrumentarium, een cleane productie, alle ingrediënten om van een geslaagde Americanaplaat te mogen spreken. Over alle dertien tracks ligt een dikke deken van geluid die is toe te schrijven aan de productie van de drie heren: Denny Weston, Jr. (Doobie Brothers, Bone Shakers, Michael Kline & The Gypsys), John Suchy en Michael Francis Kline zelf natuurlijk. "Tumblin' Home" is dan ook de toepasselijke titel van de nieuwe plaat die zich als een forse stap voorwaarts laat horen.

Er staat gewoon niet één slecht liedje op "Tumblin' Home". De inhoud van deze CD bestaat gewoon uit adembenemende samenzang met sterke staaltjes songschrijverij die van dit album tot een vaak kippenvel opwekkende belevenis maken. Met een flinke dosis live ervaring is het duo duidelijk gegroeid en de begeleiding is gewoon een ingespeelde groep klasse muzikanten. Gelukkig wordt er naast enkele ballads ook een potje gerockt en dat maakt dit album tot een prettig afwisselende plaat en bewijst nogmaals dat we in de toekomst wellicht rekening moeten gaan houden met Michael en Christy Kline. Op "Tumblin' Home" brengt dit duo in zijn songs gewoon zoveel boeiends te berde, dat een beoordeling op eigen merites niet anders dan zeer positief kan uitvallen. De wisselwerking tussen deze twee artiesten was meteen raak, de geladen stem van Michael gekoppeld aan Christy’s eerlijke en soulvolle Southern stem, daarmee kunnen ze veel kanten uit, hetgeen ze  laten horen op "Tumblin' Home", hun debuut voor het Anthony Avenue Records label.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Anthony Avenue Records
Info: Blind Raccoon

video