SAD IRON MUSIC – SAD IRON MUSIC

 De groep ‘Star City’ vond genoegen in het feit dat ze zichzelf ‘the best alt.country band you’ve never heard’ noemden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze acht jaar geleden in 2002 besloten om de pijp aan Maarten te geven. Hun toenmalige frontman Jason T. Lewis zocht een vaste job maar bleef in zijn vertrouwde omgeving echter ook songs schrijven en aan nieuwe muziek werken.

Nu keert hij terug in de spotlights met een nieuwe band die zich ‘Sad Iron Music’ noemt en met de gelijknamige cd een tien songs tellende debuutplaat heeft afgeleverd. Het is een volledig ‘do-it-yourself’ album geworden dat in de kelderstudio van zijn huis in Iowa City werd opgenomen.

De broers Ryan (bas) en Adam (drums) Bernemann vormden de ritmesectie, vrouwtje Theresa Lewis nam plaats achter de keyboards en Randall Davis speelt op gitaar en lap steel. De rest van de gebruikte instrumenten werden door Jason T. Lewis zelf ingespeeld.

De muziekstijl die in de meeste songs gehanteerd wordt kan je in dezelfde categorie onderbrengen als die sound die we kennen van bands als Wilco en The Jayhawks. Er is steeds veel aandacht voor een catchy melodie bij elke song en voor verzorgde zangpartijen. Rustige countryballads als “Ice Blue Eyes”, de leuk gevonden titel “Tom Waits For No One”, “Shakespeare’s Daughter”, “My Waterloo” en mijn persoonlijke favoriete song “Sleep” wisselen op dit album vlotjes af met wat meer temporijke nummers als “Ships On The Sea”, “El Señor” en het rockende “Outta My Heart”.

Helemaal aan het einde krijgen we nog het akoestische slaapliedje “Vaughan’s Song”, een liedje dat Jason T. Lewis zachtjes zingend opdraagt aan zijn gelijknamige dochtertje. Met nu ook een zoontje Jay in het huishouden kunnen we ons wellicht bij een volgende plaat ook nog verwachten aan een ode voor deze jongste in het gezin Lewis.

Zonder ook maar ergens baanbrekend te zijn is deze eerste cd van ‘Sad Iron Music’ toch een heel aangenaam te beluisteren plaat waarbij je geen enkele keer naar de ‘skip’-toets dient te grijpen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Mud Dauber