MAVIS STAPLES - YOU ARE NOT ALONE

Soulmuziek is de afgelopen jaren gelukkig weer helemaal terug van weg geweest. Dat levert niet alleen leuke cd's op van nieuwe soulzangeressen, maar geeft ook oudere soulzangeressen de mogelijkheid om nog eens te laten horen wat ze in huis hebben. Mavis Staples behoort tot de grootste gospel- en soulzangeressen van de vorige eeuw. Bijna twintig jaar geleden maakte Staples met Prince de plaat "Time Waits For No One", een funky soulvol album zonder daadwerkelijke boodschap. Dat terwijl ze in de jaren zestig met haar zussen en paps als The Staple Sisters nog boos zong over het onrecht dat de zwarte gemeenschap werd aangedaan. Elf jaar moesten we dan wachten voor het album "Have A Little Faith" (2004), een plaat waaraan ze begon te werken na de dood van haar vader, Pops Staples, in 2000. Dit album heeft namelijk alles wat de Staple Singers zo bijzonder maken: een karakteristieke stem, optimistische en hoopgevende teksten en sterke, diep in de Delta-blues, folk en gospel gewortelde songs. Met een stuwend orgeltje, een gospelkoortje en een warme productie van Jim Tullio.

In 2006 heeft Mavis de draad opgepakt door samen met Ry Cooder een rauw album te maken met zwarte traditionals, "We’ll Never Turn Back". Nadat Anti - Records eerder Solomon Burke en Bettye LaVette een tweede leven gaf, had het label de soulzuster de gelegenheid geboden deze plaat te maken waarmee zij zich nieuwe roem en een nieuwe generatie fans kon verwerven. 'We'll Never Turn Back' bulkt dan ook van de sociaal bewogen traditionals die Mavis, met het grootste gemak deze nog niet helemaal zindelijke eeuw in zingt. En dat heeft ze ook gedaan, vooral door veel te toeren, met als gevolg een live plaat waarop natuurlijk veel protest- en vrijheidsongs te horen zijn. Deze plaat uit 2008, "Mavis Staples Live: Hope At The Hideout", is aldaar opgenomen en bestaat uit dertien liedjes die natuurlijk wederom in het teken staan van de historische strijd voor sociale rechtvaardigheid en gelijke rechten in de Verenigde Staten. Klassieke songs, soms traditionele songs, waarbij geput is uit het repertoire van Staples zelf en uit het werk van mensen als een J.B. Lenoir.

Voor haar derde album voor ANTI records is de zangeres de samenwerking aangegaan met Jeff Tweedy die er een gepaste begeleidingsband met onder meer Wilco’s keyboardspeler Patrick Sansone, drummer Stephen Hodges en Mavis’ vaste begeleider Jeff Turmes (bas) rond verzamelde. Tweedy in wie zijn studio The Loft de opnames voor deze plaat plaatsvonden, droeg  veel zorg aan de productie en ook speelt en zingt hij mee. Bovendien heeft hij twee gloednieuwe liedjes aan het album bijgedragen: het politiek getinte "Only the Lord Knows" en het hartroerende "You Are Not Alone" (zie video), is terecht verheven tot titelsong. Naar eigen zeggen is Tweedy al jaren fan van Staples. Hij benaderde Staples met een idee en een titel - "You Are Not Alone" - liedjes waren er in dit stadium nog niet. Voor deze samenwerking ging Tweedy op zoek naar nummers die bij Staples passen en kwam uit bij traditionele gospel liedjes. "These are old classic, traditional gospel songs...my father used to play these songs on those big 78 records", aldus Staples. Voor Tweedy was gospel een logische keuze, "I really love that stuff".

Naast de bijdragen van Tweedy vertolkt Mavis Staples hier twee liedjes van vader Pops Staples en composities van onder anderen Randy Newman, Allen Toussaint en Little Milton. Deze eigentijdse liedjes worden afgewisseld met traditionele gospels. De productie is ingehouden en subtiel, maar staat altijd in dienst van de prachtige doorleefde zang van Mavis Staples. Haar stem is getekend door het leven en wint nog steeds aan diepte. Luister maar eens naar haar bezielde vertolking van John Fogerty’s "Wrote A Song For Everyone" met het heerlijke akoestische gitaarspel van Tweedy, dat ook een groot deel uitmaakt in het lichtvoetige "In Christ There Is No East Or West". Mavis levert gewoon een zinderende plaat in de beste zuidelijke traditie af, niet zozeer met de bluesy ondertoon als de met Ry Cooder in 2007 opgenomen cd "We’ll Never Turn Back", maar bewijst wederom dat ze nog steeds één van de grootste soulzangers aller tijden is.

Tracks:

1.    You Don’t Knock (Pops Staples/Wesley Westbrook)
2.    You Are Not Alone (Jeff Tweedy)
3.    Downward Road (Pops Staples)
4.    In Christ There is No East and West (traditional; arranged by Jeff Tweedy)
5.    Creep Along, Moses (traditional)
6.    Losing You (Randy Newman)
7.    I Belong to the Band (Rev. Gary Davis)
8.    Last Train (Allen Toussaint)
9.    Only the Lord Knows (Jeff Tweedy)
10.  Wrote A Song for Everyone (John Fogerty)
11.  We’re Gonna Make It (Little Milton)
12.  Wonderful Savior (traditional)
13.  Too Close To Heaven / I'm On My Way to Heaven Anyhow (Prof. Alex E. BradfordJr./Brad Pathway)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Anti/Epitaph
Distr.: PIAS

video