BURNSIDE - ROLLIN’ & TUMBLIN’ – THE KING OF HILL COUNTRY BLUES

De uit Mississippi afkomstige bluesmuzikant R.L. Burnside is op 1 september 2005 overleden. Burnside, die pas in de jaren vijftig, na het horen van John Lee Hooker's "Boogie chillun" naar de gitaar greep, werd 78 jaar. Burnside werkte jaren als katoenplukker en visser in de buurt van Holy Springs, waar hij bijna zijn hele leven woonde. Zijn maten ‘Mississippi Fred’ Mc Dowell en Muddy Waters waren ook zijn muzikale voorbeelden. Zelf speelde hij vooral op de veranda, tot zijn vrouw hem binnen riep. Met zijn geliefde Alice Mae was R.L. Burnside meer dan vijftig jaar getrouwd. Ze hadden dertien kinderen, waaronder zes zonen, van wie er in de jaren zeventig en tachtig enkele in de groep R.L. & The Sound Machine speelden.

De eerste opname van Burnside dateert van 1969 onder productie van George Mitchell, en werd uitgebracht op "Mississippi Delta Blues Volume 2" van Arhoolie Records. Na nog een album met akoestische blues in dat jaar zou het tot in 1984 duren voor Burnside weer een album uitgebracht: "Mississippi Hill Country Blues" op Swingmaster. Diverse singles volgden, uitgebracht door David Evens op Highwater Records. Begin jaren negentig kwam hij onder contract bij Fat Possum Records: Matt Johnson, oprichter van het inmiddels wereldvermaarde Amerikaanse blueslabel Fat Possum, hoorde hem spelen in een documentaire en vroeg hem of hij een album wilde maken voor het pas opgerichte label. "Too Bad Jim" werd een van de belangrijkste bluesplaten van de laatste twee decennia.

Burnside mocht helemaal op tournee naar het verre Europa en de rudimentaire rammelblues van Burnside en label genoten als Junior Kimbrough en T-Model Ford werd omhelsd door de muzikanten als Beck, Jon Spencer en de Beastie Boys. Een knerpend hard afgestelde elektrische gitaar, een eenvoudig drumstel en een fles whisky, veel meer hadden ze niet nodig voor hun blues met de intensiteit van punk. Burnside kwam in zijn muzikale loopbaan uiteindelijk tot vier studioplaten (waaronder 1 met Jon Spencer Blues Explosion) en 1 live-registratie. Na de dood van Kimbrough stopte Burnside met het studiowerk, wel zou hij tot 2001 regelmatig op tournee gaan. Nadat hij in dat jaar getroffen werd door een zware hartaanval, verboden de dokters hem het gebruik van alcoholhoudende dranken, waardoor Burnside naar eigen zeggen onmogelijk meer spelen kon. Die live cd, "Burnside On Burnside" uit 2001, was dan ook zijn laatste.

Van deze legende is er nu "Rollin’ & Tumblin’ – The King Of Hill Country Blues",  met opnames uit 1975, 1981 en 1982, die Burnside laten horen in al zijn puurheid. 19 tracks opgenomen in huiselijke kring ("living-room-juke-joint"), waarbij hij slechts eenmaal, nl.in "See My Jumper Hangin’ On The Line" versterking krijgt van Calvin Jackson (drums) en Daniel Burnside (bas). Het album heeft daarnaast nog achttien songs waaronder bekende en minder bekende songs. "Poor Black Mattie", "Rollin’ & Tumblin’ ", "Boogie Chillen"....  allemaal songs die blijven boeien van het begin tot het eind.

Hoewel de charme van Burnside voor een belangrijk deel gelegen is in zijn rauwe benadering van de blues, heeft de tijd natuurlijk niet stilgestaan en is een frisse injectie - rauwe elektrische Mississippi-Country-Blues - zelfs in een traditioneel genre als de blues welkom. Burnside beschikt over een ongelooflijk krachtig stemgeluid en tovert werkelijk vuurwerk uit zijn gitaar. Het lijkt alsof hij over een bodemloos vat ritmische en melodieuze kunstgrepen beschikt. De sfeer is zo intens en warm dat je er hoe dan ook door gegrepen wordt. Enerzijds hoor je elektrische bluesnummers en anderzijds de akoestische blues die nog altijd zijn handelsmerk is en zal blijven, voor ons blijft hij naast James ‘Son’ Thomas het boegbeeld van de moderne Mississippi blues. R.L. Burnside is The King Of Hill Country Blues.

 

Tracks:
1. Fireman Ring The Bell * [3:46]
2. Long Haired Doney T1 * [3:35]
3. Walkin’ Blues * [3:42]
4. Poor Black Mattie (Acoustic) T1 * [3:04]
5. See My Jumper Hangin’ On The Line * [2:49]
6. Goin’ Down South * [4:22]
7. Poor Boy * [3:31]
8. Skinny Woman * [2:18]
9. Bad Luck * [3:35]
10. Poor Black Mattie (Electric) T2 * [3:02]
11. 44 Pistol * [3:18
12. See My Jumper Hangin’ On The Line ** [3:13]
13. Rollin’ & Tumblin’ ** [2:58]
14. Long Haired Doney T2 ** [3:38]
15. When My First Wife Left Me T1 ** [3:25]
16. Poor Black Mattie T3 **[2:56]
17. It’s Be Troubled *** [3:43]
18. When My First Wife Left Me T2 *** [4:02]
19. Boogie Chillen *** [2:31]
20. Interview * [2:15]

* Recorded 1989 ** Recorded 1991 *** Recorded 1975

 

Artiest info
 
 

Label: Wolf Records
Distr.: Parsifal