MITCH KASHMAR & THE PONTIAX - 100 MILES TO GO

Tegenwoordig is hij bekend als een van de beste bluesharpspeler die er op deze aardkloot rondlopen, maar in de jaren tachtig was hij gewoon lid van The Pontiax, een nauwelijks bekende band uit Californië, Santa Barbara was hun thuisbasis van waaruit de omliggende steden aangedaan werden om er in bars en clubs te spelen. Ik had de lp raar genoeg sinds toen in mijn collectie maar had niet door dat Mitch, die pas veel later echt in mijn vizier opdook via zijn Delta Groove releases, ook reeds in The Pontiax van de partij was. Die lp aangevuld met twee bonustracks van een reünie, is dus nu door zijn huidige label van onder het stof gehaald.

Op de hoes staat Mitch afgebeeld in een platenzaak met het kleinood op vinyl in handen. Ondanks het feit dat de opnames meer dan twintig jaar geleden gebeurden, klinkt alles uitermate  fris en helemaal niet gedateerd. Extra pluspunt is dat hij hulp krijgt van zijn buddy Willam Clarke op het instrumentale "Horn Of Plenty". Deze legendarische Californische bluesharpmeester, die enkele jaren later overleed, was samen met Rod Piazza tevens rechtstreekse leerling van George Smith.  Het geheel is ook pure West Coast jump en swing, met, hoe kan het anders aan de West Coast, veel Chromatic harp, zoals ondermeer op “Walkin’ Downtown”. Ook enkele soul invloeden slopen binnen, zoals in de cover van Deadric Malone's “Gonna Find Someone New” en Willie Dixon's klassieker “Long As I Have You” .De mooie instrumentale shuffle "Lip Service" is een zoveelste hoogtepunt.

Toen Delta Groove besloot de plaat te re-releasen wou labelbaas Randy Chortkoff wel een paar extra tracks. Mitch vond niet zo gauw bruikbaar materiaal en bracht dus maar de band terug samen dit jaar voor enkele nieuwe opnames, wat ondermeer een erg actueel nummer opleverde: “Petroleum Blues”. Waarover dit nummer gaat, hoeven we niet uit te leggen, zeker niet in de Golf van Mexico. Na zijn drie rechtstreekse releases bij Delta Groove, valt deze Pontiax heruitgave zeker niet uit de toon en vinden we het terecht een release die het verdiende van even terug in de belangstelling geplaatst te worden.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Delta Groove.
Distr.: Coast To Coast

video