TOMMY RICKARD- DREAM CALIFORNIA

Uit het noorden van de Amerikaanse staat Californië bereikte ons de nieuwe plaat van de vaste drummer van Linda Perry en daarnaast singer-songwriter van eigen werk Tommy Rickard. “Dream California” is de debuutplaat waar hij de voorbije twee jaar hard en met veel liefde aan gewerkt heeft in zijn eigen opnamestudio.

Er wordt meteen met de deur in huis gevallen met het liedje “Make You Mine”, een stevige rocksong die ons doet denken aan Steve Young of Frank Carillo en waarin zangeres Heather Waters voor harmonieuze backing vocals zorgt. Tommy Rickard beschikt over een stem die je dwingt om naar zijn liedjes te luisteren. Ook in “Roll On” waarin het tempo wat wordt teruggedraaid kan je horen dat deze man de kunst van het songschrijven helemaal onder de knie heeft en zijn songs op overtuigende wijze kan inzingen.

Naar het voorbeeld van grote singer-songwriters als Johnny Cash, Ryan Adams en Richard Ashcroft componeerde Tommy Rickard negen nieuwe nummers voor deze plaat waarin vlot tussen songstijlen gevarieerd wordt. De titeltrack “Dream California” is een erg mooie countrypopsong met uitstekende vocaal werk en in het knappe melodieuze “Tell Me What You Want” horen we naast de prachtige duovocalen van zangeres Kirsten Stone ook heel duidelijk de muzikale invloeden van Richard Ashcroft en Peter Wolf.

De aan U2’s ‘The Edge’ herinnerende, zweverige gitaarklanken van Rich McCulley die de sound bepalen van het rocknummer “Walk With Me” zijn alweer helemaal verdwenen in de daaropvolgende in laid back stijl gebrachte ballad “Give In”. De enige cover op dit album is “Jackie”, een song van zijn werkgeefster Linda Perry waaraan Tommy Rickard in zijn versie een geheel eigen invulling heeft gegeven voor dit album.

Slotnummer “Waiting” heeft iets heel aanstekelijks met zijn accordeonklanken en het ‘laissez-faire, laissez-vivre” ingetogen songtempo waarbij de vocale prestatie van Tommy Rickard ook hier weer nadrukkelijk blijft bovendrijven. Met dit debuutalbum hoeven we niet op drastische wereldwijzigingen te rekenen maar voor een uurtje gezellig entertainment kan dit schijfje een uiterst geschikte aanleiding zijn.

(valsam)

 “With ‘Dream California’ Tommy Rickard is delivering a very professional album that is containing an interesting variety of music styles, however continuously demonstrating the vocal capabilities of this singer-songwriter. It is joyful entertainment from a promising Americana-artist.” – www.rootstime.be

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video