GORDIE TENTREES – MERCY OR SIN

Yukon is een streek in het noordwestelijke deel van Canada waar het ’s winters vreselijk koud kan worden (tot min 60°C) en waar rootsmuzikant Gordie Tentrees woont en sinds vele jaren hard aan zijn muzikale carrière werkt. Voor zijn derde plaat “Mercy Or Sin” deed hij een beroep op Juno-Award winnaar Bob Hamilton als producer. Deze zorgde er voor dat de twaalf folk-, country- en bluessongs op gepaste, professionele wijze op deze cd zijn beland en dat de aandacht van de luisteraar toegespitst kan blijven op het belangrijkste aspect in de muziek van Gordie Tentrees: diens stem.

De sound van Tentrees herinnert meermaals aan die van de gekende Texaanse singer-songwriters die proberen om steeds opnieuw een zinvol verhaal oftewel ‘storytelling stories’ in hun songteksten te verwerken. Gordie Tentrees wordt in eigen land al sinds geruime tijd als één van de beste songschrijvers beschouwd en hij won er diverse Awards. Hij tourde zowat permanent tijdens de voorbije jaren als voorprogramma van Ray Wylie Hubbard, Kelly Joe Phelps en Fred Eaglesmith.

De in duet met Jennie Sosnowski gezongen titeltrack “Mercy Or Sin” uit dit nieuwe album behoorde tot de finalisten tijdens de ‘International Songwriting Competition 2009” en deze cd werd nu al genomineerd voor de strijd om de ‘Western Canadian Music Award’ als ‘Beste Rootsalbum van het jaar 2010’.

Toch wel mooie referenties voor een man die bij ons nauwelijks op enige herkenning kan rekenen omdat zijn twee vorige albums “29 Loads Of Freight” uit 2004 en “Bottleneck To Wire” uit 2007 niet uit de cd-rekken van de Europese platenzaken konden geraken. Misschien verandert dit nu wel als u zich de moeite wil getroosten om deze cd eens van wat naderbij te gaan beluisteren.

Heel wat tracks zijn verrassend goed, te beginnen met song no. 1: “Alfred”, een countryballad die meteen gevolgd wordt door een bluegrassnummer “No Integrity Man” en het akoestische “Hey Mama” dat wordt opgedragen aan zijn eigen moeder die alleenstaand haar vier kinderen moest grootbrengen.

Daarna volgt een rauwe, vette bluessong met “Devil Talks” dat de akoestische, met banjo begeleide folkballad “Carpenter Girl” vooraf gaat. Gordie Tentrees covert ook twee nummers op dit album: “Rambling’s Gonna Be The Death Of Me” van Bert Jansch en het in rockabillystijl gebrachte “Same Old Blues” van de Argentijns-Canadese singer-songwriter Indio Saravanja, een goede vriend van Tentrees.

De countryballad “Blue Motel Room” met heerlijk lapsteelwerk van Ken Hermanson kunnen we als laatste hoogtepunt uit dit zeer fraaie album vermelden. Ga alvast zelf eens luisteren of u ook van mening bent dat deze Gordie Tentrees een blijver kan worden in de actuele Americana-scène.

(valsam)

“The ‘storytelling stories’ that Gordie Tentrees presents on his third album ‘Mercy Or Sin’ are illustrative for his great skills as singer-songwriter. This excellent work of love will hopefully bring him soon the fame and glory that he deserves to get. It is simply one of the most joyful albums of the last years with twelve beautiful songs” – www.rootstime.be 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Inside Recordings
Info: Hemifran

video