PASTOR T.L. BARRETT AND THE YOUTH FOR CHRIST CHOIR  – LIKE A SHIP …(WITHOUT A SAIL)

We krijgen hier bij Rootstime de meest uiteenlopende dingen over de vloer maar dit is nu toch weer een unieke belevenis die ik nog niet heb ervaren tijdens mijn 4 jaar als muziekrecensent. “Like A Ship …(Without A Sail)” is een cd met soulvolle, groovy en funky gospelmuziek van Pastor T.L. (Thomas Lee) Barrett, een koorleider-dominee en mensenrechtenactivist uit Chicago.

Deze plaat werd voor het eerst uitgebracht in 1971 toen de zwarte bevolking van Amerika nog over heel wat minder rechten beschikte dan heden ten dage. De ‘Mount Zion Baptist Church’ in Chicago zat overvol met zwarte gelovigen die naar de vlammende speeches van hun dominee kwamen luisteren en daar hun hoop uit moesten vergaren dat er ooit een dag zou komen dat de onderdrukking van hun ras voorgoed voorbij zou zijn.

Bijna 40 jaar later is er nog heel wat werk op de humanitaire plank maar de gospel, R&B en soulvolle jazzliedjes die ‘Pastor T.L. Barrett And The Youth For Christ Choir’ beginjaren ’70 zongen hebben zeker bijgedragen tot de verwezenlijkingen op het vlak van gelijkheid van de zwarte gemeenschap in Amerika.

Het kinderkoor uit die tijd bestond uit jonge, arme kinderen die de dominee van de gevaarlijke straten van Chicago plukte en naar zijn kerk leidde om ze daar elementaire regels en principes proberen bij te brengen, vaak op een ludieke wijze via zijn muziek en zijn opgewekte gospelliedjes.

Uiteindelijk heeft Pastor T.L. Barrett vijf platen met gelijkaardige gospelmuziek uitgebracht die als zoete broodjes verkocht werden. “Like A Ship …(Without A Sail)” is het eerste album uit die serie dat nu opnieuw op de markt komt in een gedigitaliseerde versie. Het bestaat uit acht gospelsongs waarbij T.L. Barrett naast zijn taak als koorleider en pianist zelf ook het vaakst als leadzanger dienst deed. Echter op 2 nummers na waar Phebe Hines (“It’s Me O Lord”) en Loretta Lake (“Joyful Noise”) de honneurs als leadzangeressen mochten waarnemen.

Het pioneerswerk leverde hem in de volgende jaren heel veel erkenning op, de nu 66-jarige T.L. Barrett werd een icoon voor de zwarte gemeenschap van Chicago en kreeg verschillende eredoctoraten van gereputeerde scholen. Tegenwoordig speelt hij gastheer in een godsdienstig geïnspireerde televisieshow ‘A Word To The World”. We kunnen ons levendig voorstellen dat deze gospel-cd al gauw tot een gegeerd collectors’ item zal uitgroeien in Chicago en in de rest van Amerika.

 (valsam)

 

Artiest info
   
 

Label:  Light In The Attic Records 
Distr. : PIAS

video