TIMBER TIMBRE – TIMBER TIMBRE

De Canadese folkpop van ‘Timber Timbre’ draait helemaal rond singer-songwriter Taylor Kirk die zich veilig achter deze groepsnaam verschuilt. Die naam koos hij overigens toen hij ooit liedjes op zijn eentje had opgenomen in een houten boshut in Montreal. Zijn debuutplaat “Out Of This Spark” verscheen vorig jaar en krijgt nu een opvolger met het titelloze album “Timber Timbre”.

Voor deze cd liet multi-instrumentalist Taylor Kirk zich bijstaan door Mika Posen die viool speelt op enkele songs en door Simon Trottier die bijdragen aflevert op lap steel, autoharp en synthesizer. Beiden staan trouwens ook op het podium bij live optredens van ‘Timber Timbre’.

We krijgen qua instrumentatie heel sober gehouden liedjes te horen met centraal vooral de zachte stem van Taylor Kirk. Qua stijl kunnen we deze sound omschrijven als indie pop met country- en folkinvloeden. Ook qua aantal songs werd het beperkt gehouden met acht tracks die wel vrij lang worden uitgesponnen.

In de beginsong “Demon Host” blijft het nog heel minimalistisch maar het volgende nummer “Lay Down In The Tall Grass” en ook “I Get Low” hebben een repetitieve orgelriff die we ook al vaak bij songs van ‘Tindersticks’ gehoord hebben.

De meeste nummers hebben ook een sfeervol filmisch aspect met zwevende klanken en ijle, fluisterende zang. “Until The Night Is Over” zou zo in een film gebruikt kunnen worden. Iets gelijkaardigs gebeurde trouwens al met het nummer “Magic Arrow” dat te horen was in een aflevering van een televisieshow op de Canadese tv.

Bij de intimistische slotsong “No Bold Villain” moeten we ongewild denken aan de zachte, repetitieve basriff van Fleedwood Mac’s “Albatros” waar de vioolklanken van Mika Posen wondermooi bovenop worden toegevoegd.

Ons favoriete liedje op deze geheel mooie cd is “We’ll Find Out” dat zo traag en zo stil wordt gebracht dat je deze song (en misschien wel de hele plaat) het best ’s avonds laat met een minuscuul schemerlampje kan beluisteren.

De eerder vernoemde vergelijking met Stuart Staples en zijn ‘Tindersticks’ lijkt alsmaar meer van toepassing te zijn naarmate het album vordert. En Taylor Kirk heeft ook een heel mooie, intrigerende stem. Dit album is er eentje om zachtjes te koesteren en laat veel goeds verhopen voor wat deze jonge Canadees in de nabije toekomst nog allemaal zal creëren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Full Time Hobby Records
Distr. : PIAS

video