THE CRAYONETTES – PLAYING OUT / SONGS FOR CHILDREN & ROBOTS

Een tijdje geleden bespraken wij op deze pagina’s de cd “The Quickening” van de Britse folkzangeres Kathryn Williams uit Newcastle. Deze dame vormt met Anna Spencer, die leadzangeres was bij de punkgroep ‘Delicate Vomit’, ook nog een fris nieuw duo dat zich ‘The Crayonettes’ noemt.

Onder die naam hebben ze kinderliedjes en vrolijke meezingers opgenomen voor een debuutplaat die de titel “Playing Out – Songs For Children & Robots” meekreeg. Beide dames zijn in de voorbije jaren moeder geworden en vonden dat hun kinderen hun brede verbeelding tot expressie moesten kunnen brengen in liedjes die zij samen gingen schrijven voor dit projectalbum.

De songs op deze cd liggen qua stijl mijlenver verwijderd van het solowerk dat we van Kathryn Williams op “The Quickening” mochten beluisteren. Dit gaat om vrolijke liedjes die in de eerste plaats hun kinderen blij moesten maken en die voor een leuke afwisseling in het tot dan toe bestaande aanbod van kinderliedjes moesten zorgen.

Er werden songs in hip hop, country, folk, electropop en fiftiesstijl geschreven met teksten vol rijmpjes en repetitieve deuntjes. Daarna werd alles eerst intensief op hun eigen kleine koters uitgetest en indien nodig nog wat bijgewerkt vooraleer de liedjes definitief werden opgenomen voor deze cd.

Aan het eind van de opnamen bekenden beide dames aan elkaar dat ze opnieuw zwanger waren van een tweede kindje. Hun opvallende muzikale project is echter nu al ter wereld gekomen en mag hopelijk op voldoende bijval rekenen van het jonge muziekminnende publiek. Titels die ons zijn bijgebleven zijn de electropopliedjes “Robots In The Rain” en “Let’s Dance On The Moon”, “Disco Teeth”, het folky “Rainy Day”, het rapliedje “Hopscotch”, het akoestische “Spooky Way Home” en het op iets van ‘Talking Heads’ lijkende “Pirates On A Bus”.

Ontspannend en vernieuwend is deze cd in elk geval wel. Enkel het feit dat de songs volledig in de Engelse taal gezongen worden zou wel eens een probleem kunnen vormen om ze ook aan onze Nederlandstalige kleuters verkocht te krijgen. Als pedagogisch verantwoord alternatief voor ‘Kabouter Plop’ en ‘K3’ wordt hier evenwel een kinderlijk naïef en vlot plaatje met 21e eeuwse kinderliedjes aangeboden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Caw Records / One Little Indian Records
Distr. : Bertus