ROMAN CANDLE – OH TALL TREE IN THE EAR

 Chapel Hill in de Amerikaanse staat North Carolina was gedurende zowat tien jaar de natuurlijke habitat van het trio muzikanten dat zich naar de buitenwereld profileert onder de groepsnaam “Roman Candle”. In 2008 verhuisden ze naar het hart van de countrymuziek in Nashville, Tennessee. De drie bandleden van deze in 1997 opgerichte formatie zijn de broers Skip Matheny en Logan Matheny en Skip’s echtgenote Timshel die het spelen op keyboards bij de optredens voor haar rekening neemt.

Indierockers ‘Roman Candle’ hebben twee studioplaten en diverse ep’s in hun discografie staan en ze touren veelvuldig doorheen Amerika en Europa. Hun eerste studioplaat “Says Pop” uit 2002 werd drie jaar later in een herwerkte versie wereldwijd opnieuw uitgebracht met een nieuwe titel “The Wee Hours Revue”. De groep had zich toen al een stevige live reputatie toegeëigend en trad heel vaak op als voorprogramma voor o.a. Aimee Mann, Indigo Girls, The Avett Brothers en The Psychedelic Furs.

In 2008 transfereerde ‘Roman Candle’ naar een nieuw platenlabel waarvoor ze eerst twee ep’s uitbrachten en waarbij nu ook hun tweede studioplaat “Oh Tall Tree In The Ear” verschenen is. De titel van deze cd werd ontleend aan “Sonnets To Orpheus”, een dichtbundel van de in de jaren ’20 overleden Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke waarin de bandleden aan het lezen waren tijdens de opnamen van deze plaat.

Leadzanger Skip Matheny zingt zich vlotjes doorheen de elf songs op dit nieuwe album waar we ook nu weer enkele favoriete tracks uit kunnen filteren: opener “Eden Was A Garden”, de aanstekelijke single “Why Modern Radio Is A-OK” met heel wat ‘namedropping’ van hun muzikale voorbeelden, “They Say” dat ons aan de groep ‘Arcade Fire’ doet denken, de melodieuze songs “Sonnet 46” en “I Was A Fool” en de stevige rocknummers “A Heartbeat” en “Woke Up This Morning”.

Na de vele strubbelingen met platenlabels lijkt de vastberadenheid van ‘Roman Candle’ om ondanks alle tegenslagen toch door te zetten eindelijk zijn vruchten te gaan afwerpen. “Oh Tall Tree In The Ear” is een album dat in elk geval alle elementen in zich heeft om internationaal voor een definitieve doorbraak van deze groep te zorgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Carnival Recording Company / Fargo Records

Distr. : Munich Records

video