FRANCESCO GREGGIO & SUCKER PUNCH – BLUE HOMEWORK

De cd ‘Blue Homework’ van de Italiaanse gitarist Francesco Greggio is zijn eerste solo album. Greggio werd in 1982 in Padua geboren. Op zijn tiende begon hij klarinet te spelen, maar al snel voelde hij zich toch meer aangetrokken tot de gitaar. De klarinet werd in de wilgen gehangen en hij begon aan een intensieve gitaaropleiding welke hem ook in aanraking bracht met de Blues. Al snel begon hij met live optredens en speelde hij met diverse muzikanten samen. In het jaar 2003 formeerde hij zijn eerste band ‘The Zydeco Hogs’, een band die zich toelegde op de typische Cajun, Zydeco en Blues muziek die de staat Louisiana had voortgebracht. In datzelfde jaar begon Greggio een studie die zich voornamelijk richtte op de ontwikkeling van de bluesgitaar in de moderne muziek. Hierdoor groeide zijn belangstelling voor andere genres zoals Jazz, Rock, Funk, Pop en Country. In 2006 studeerde hij, zelfs twee jaar eerder dan de gemiddelde student, af. In 2007 besloot hij een andere kant op te gaan en voegde hij zich bij de Reggae band ‘Arise’. Met deze band nam hij de promotie cd ‘People’ op. In 2008 richtte hij de band ‘The Black Cat Bones’ op, waarmee hij voornamelijk Bluesrock en Southern Rock speelde.

‘Blue Homework’ is, logisch gezien de eerder vermelde achtergrond van Greggio, een zeer afwisselende cd geworden. In de meeste stukken is echter wel te horen dat de Blues als uitgangspunt is genomen. Gezien zijn opleiding beschikt Greggio over een geweldige techniek op de gitaar, maar verdrinkt hij hier zeker niet in. De medemuzikanten, Chris Boulet/ (zang), Giorgio Bradaschia/(bas) en Gianmatteo/(drums),  zijn zorgvuldig uitgekozen en hebben alle drie geen Blues achtergrond, wat Greggio de mogelijkheid bood om vaak af te wijken van de vaste patronen binnen de Blues. Vanaf het Funky klinkende openingsnummer ‘Time For Me’ is dit goed te horen.

De cd herbergt maar liefst vijf instrumentale nummers waarin het mooie gitaarspel van Greggio volledig tot zijn recht komt. Twee van deze nummers zijn geen onbekende;  zo krijgen wij van ‘Rude Mood’ van Stevie Ray Vaughan en de klassieker ‘The Stumble’ van Freddie King een mooie uitvoering te horen. Nummers als ‘Only Lover’ en het akoestisch gespeelde ‘Out Of The Nest’ zouden niet misstaan op een Popalbum. Het nummer ‘Sucker Punch’ klinkt weer lekker Jazzy en ‘Old Dog’ daarentegen is weer een fraai gespeelde Slow-Blues. ‘Blue Homework’ is een mooi en afwisselend eerste album geworden. Ik ben benieuwd welke weg Greggio de volgende keer in zal slaan.

Ruud Monde

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video