BEN GILMER & THE SIDEARMS – HEART THAT BURNS

Ben Gilmer & The Sidearms resideren in Seattle, de hoofdstad van Boeing , in het Noord Oostelijke puntje van de US.  Van deze band krijgen we een lange mini cd (of een korte full cd, met 33 minuten) ter bespreking.  Van deze band had ik nog nooit iets gehoord.  Tot nu toe waren ze enkel te vinden op een compilatie met enkele grote country namen. Ben is gezegend met een mooie stem en speelt vele snaarinstrumenten. Zijn zijarmen bestaan uit Paul Winn op bas, Jesse Torgeson op drum, Ben Jones op pedal steel en andere gitaren en Alesha Black op backing of duo vocalen. 

We krijgen hier 8 songs voorgeschoteld waarvan opener “Breakaway” de minste is door de doorgedreven country (pedal steel) geut.  Dan is “Wildcat” een vlotter in het gehoor liggende song met de stemmen van Ben en Alesha Black in een Johnny Cash – June Carter duet.  In “Dark Clouds” komt de symbiose van de band volledig tot zijn recht. Terwijl “Hey Jane” door een smerige slidegitaar een ruig trekje heeft dat heerlijk contrasteert met de stem van Alesha maar aansluit bij het verlangen naar die weggelopen Jane.  Ter contrast komt dan een van de prijsnummers van de plaat: het trage, weemoedige (net niet stroperige) “Sweet gal” met weer die prachtige samenzang en dobro klanken. Het ritmische “I Don’t Wanna “ zal in menige honky tonk bar een knaller zijn.  Geef mij dan maar liever “Pretending To Be Brave” dat doet denken aan die andere fantastische band uit die streek The Maldives.  Afsluiten doen ze in schoonheid met  “Leave This Love” met een Django gitaar.

Als je de titels van de songs nog eens overloopt merk je dat de thema’s de klassiekers zijn: de liefde, het verlangen, het verlies, de verkeerde keuze…  Ben schreef alle songs en nam de productie ook voor zijn rekening.  Een echte eigen beheer plaat. De slotsom is voor mij alvast positief door de prijsnummers van deze plaat die deze groep doen opvallen in het grote aanbod van groepen.  Jammer  dat ze niet wat langer gewacht hebben tot ze 10 goede songs hadden.  Maar goed, de volgende kan een knaller worden.  Nu vooral voor de liefhebbers van groepen van prachtige samenzang tussen mannen- en vrouwenstem.

(Lisael)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby