JIM BYRNE - EVERY DAY IS SUNSHINE

‘Every Day is Sunshine’ is het tweede album van de uit Glasgow afkomstige singer/songwriter. De invloed van Engelse en Keltische folkmuziek is dan ook nooit ver weg. Jim Byrne weet deze invloeden te combineren met Amerikaanse rootsmuziek. Een oorsprong hiervan kan gevonden worden bij de grootouders van Jim Bynre. Deze zijn deels Cherokee indiaans. Wat er ook moge van zijn, Jim Byrne kent de oude bluesmeesters. Op nummers als ‘Tell Me You Love Me Again’ en  ‘Don’t Go Pissin’ in The Wind’ volgt hij zijn voorgangers met de nodige eigen inbreng. Een vergelijking met Roland is nooit ver weg.

Het openingsnummer ‘It’s Raining Outside’ zou zo door Lloyd Cole gezongen kunnen zijn. Zelfde stemtimbre, zelfde wijze van zingen. Doch deze vergelijking houdt geen stand bij de andere songs. Jim Byrne brengt zijn songs grotendeels op akoestische gitaar. De invulling van de andere muzikanten is ingetogen doch hebben het nodige effect. Zo zorgt de viool op ‘Down By The Wildwood’ voor een uitzonderlijk zigeunergeluid. Jim Byrne is ook sociaal geëngageerd. Zo verscheen de single ‘Can’t Catch The Butterfly’ als single voor het Butterfly Action Project. Dit project houdt zich bezig met het verminderen van het jaarlijkse dodentol rond de Erskine Bridge. De brug in de buurt van Glasgow kent de trieste reputatie als veel gebruikte plaats van zelfmoorden.

Jim Byrne speelt op deze cd met verschillende muziekstijlen .  De titeltrack ‘Every Day Is Sunshine’ is een hoopgevende popsong, perfect passend tussen Americana, folk, country en oude blues nummers. Welke stijl ook, Jim Byrne slaagt erin in elk nummer een eigen sound te creëren. ‘Every Day Is Sunshine’ is een coherent album geworden dat smaakt naar meer. En nu maar wachten tot deze singer-songwriter een bezoek brengt aan België om hem live aan het werk te zien.  ‘Every Day is Sunshine’ komt uit op 11 oktober op Hillhead GWE Records.

(jr)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Hillhead GWE Records           
Info: Relentless PR