THE JOLLY BOYS – GREAT EXPECTATION

‘The Jolly Boys’ is een ‘mento’ spelende formatie uit Port Antonio in Jamaica die in 1955 werd opgericht en vooral in de jaren ’80 en ’90 op veel bijval kon rekenen bij de liefhebbers van wereldmuziek en reggae. De leeftijd van de vijf bandleden varieert tussen 70 en 85 jaar en deze oude knarren geven doordeweeks van jetje als huisorkest in het hotel ‘GeeJam’ in Port Antonio.

Mento is een Jamaicaanse folk- en countrymuziekstijl die als voorloper van grote invloed is geweest op de ska- en reggaebeweging uit de jaren ’70 en ’80. De bijhorende muziek wordt meestal geproduceerd op akoestische gitaar, banjo, hand drums en rhumba box voor de baspartijen.

Met de 71-jarige, haast tandenloze leadzanger Albert Minott hebben ‘The Jolly Boys’ een echte charismatische leider in hun midden. Zijn optreden in een recente aflevering van ‘De Laatste Show’ liet bij velen alleszins een onuitwisbare indruk na. Bij die gelegenheid speelden ze een nummer uit hun pas verschenen nieuwe plaat “Great Expectation”. De gekozen song was “Rehab”, hun eigenzinnige versie van de popsong die Amy Winehouse enkele jaren geleden de hitlijsten heeft in gezongen.

De nieuwe cd is trouwens een verzameling van twaalf coverversies van uiteenlopende pop- en rocksongs. Zo horen we naast “Rehab” ook Iggy Pop’s “The Passenger”, Lou Reed’s “Perfect Day”, Grace Jones’ “Nightclubbing”, Blondie’s “Hanging On The Telephone”, Steely Dan’s “Do It Again”, de Doors-klassieker “Riders On The Storm”, The Stranglers-hit “Golden Brown”, Bobby Fuller’s “I Fought The Law”, de Johnny Cash-topper “Ring Of Fire”, New Order’s “Blue Monday” en “You Can’t Always Get What You Want”, dat door de Rolling Stones voor eeuwig de muziekgeschiedenis werd in gezongen.

De bezetting van deze groep werd noodgedwongen enkele keren gewijzigd omdat er leden wegvielen wegens overlijdens waardoor er naast Albert Minott enkel nog Joseph ‘Powder’ Bennett en Derrick ‘Johnny’ Henry van de stichtende bandleden overblijven. Maar deze krasse heren lieten wel al weten dat ze toch nog van plan zijn om aan een uitgebreide wereldtournee te beginnen om hun album “Great Expectation” te promoten. Of ze ook allen het einde van die tournee halen kunnen we nu niet met zekerheid stellen, maar dat ‘The Jolly Boys’ u een onvergetelijke avond zullen bezorgen als u zou besluiten om zo’n optreden bij te wonen kunnen we wel met heel grote zekerheid garanderen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  PIAS Records / Wall Of Sound
Distr.: PIAS Belgium

video