ORCHESTRAL MANOEUVERS IN THE DARK – HISTORY OF MODERN

De voorbije 14 jaar leek het alsof de Liverpoolse synthesizerpopformatie ‘Orchestral Manoevers In The Dark’ (aka ‘OMD’) van de aardbol was verdwenen. Sinds hun oprichting in 1978 hadden stichtende leden Andy McCluskey en Paul Humphries ettelijke keren de wereld rondgereisd en op zowat alle mogelijke podia gestaan om hun vlotte electropopdeuntjes voor een enthousiast publiek te spelen.

Uw recensent heeft in zijn jongere jaren een drietal keren aan den lijve mogen ondervinden dat je als bezoeker van de ‘OMD’-optredens meestal even fel bezweet als zanger Andy McCluskey uit de zaal komt. Toen de groep in 1986 besloot om er mee op te houden besloot Andy McCluskey om er nog een tijdje alleen mee door te gaan maar de albums “Sugar Tax”, “Liberator” en “Universal” konden hun grote succes van de jaren ’80 nooit meer evenaren, hoewel er telkens enkele prachtsongs te vinden waren op die albums.

Het zal u dan ook niet echt verbazen dat wij ontzettend blij zijn dat beide heren onlangs besloten om terug te gaan optreden en nu zelfs met een splinternieuwe cd “History Of Modern” - hun elfde studioplaat in totaal - op de proppen komen. Beluistering van dit album lijkt er op te wijzen dat de bandleden van ‘OMD’ nog steeds wonderwel in hun vel zitten en dat ze het brengen van catchy, dansbare popnummers nog steeds niet verleerd hebben. Ook vandaag bieden ze nummers aan die eenzelfde hitparadeweg kunnen afleggen als hun grootste successen “Enola Gay” (over de bommenwerper die in 1945 de atoombom op Hiroshima wierp), “Electricity”, “Souvenir”, “Joan Of Arc (Maid Of Orleans)”, “So In Love” en “(Forever) Live And Die”.

“History Of Modern” is een plaat die de vergelijkingen met hun grootste hitalbum “Architecture And Morality” uit 1981 probleemloos kan doorstaan. Dat album was trouwens de aanleiding om in 2007 opnieuw in de originele bezetting op tournee te trekken om in het eerste deel dat album in zijn totaliteit te spelen en in het tweede deel van de show een ‘OMD-Greatest Hits’ te brengen.

De overvolle zalen met enthousiaste fans hebben wellicht inspirerend gewerkt om aan de slag te gaan met het schrijven van nieuwe nummers voor deze kersverse plaat. Paul Humphries is ook nu weer verantwoordelijk voor een hele reeks vlotte elektronische synthesizermelodieën waarbij je echt niet op je stoel kan blijven zitten. En ook de dynamiek en de energie van zanger en bassist Andy McCluskey lijkt nog altijd onuitputtelijk, hoewel de jaren toch ook een invloed op beide heren moet hebben gehad. Ook Martin Cooper en Malcolm Holmes uit de originele bezetting zijn opnieuw van de partij en dragen hun steentje meer dan bij aan het behoud van de zeer gemakkelijk herkenbare sound van ‘OMD’.

De eerste single uit dit album is “If You Want It’ en het swingende nummer “Sister Mary Says” is al een tijdje gratis te downloaden op hun website. Daarnaast zijn de twee verschillende versies van titeltrack “History Of Modern” de meest typische ‘OMD’-songs en raken wij maar niet uitgedanst op “Sometimes” waarbij zangeres Jennifer John komt meezingen.

In de door hem samen met Paul Humphries geschreven ballad “New Holy Ground” laat Andy McCluskey horen wat voor een sterke zanger hij wel is. En in het nummer “RFWK” brengt ‘OMD’ een oprechte ode aan hun muzikale voorbeelden van de Duitse synthesizergroep ‘Kraftwerk’ door de song te noemen naar de eerste letter van de voornamen van de vier Kraftwerk-leden: ‘Ralf, Florian, Wolfgang en Karl’. Afsluiter “The Right Side?” doet ons alleen maar besluiten dat de originele sound van ‘OMD’ uit de beginjaren ’80 ook in 2010 nog perfect werkt.

Met deze nieuwe cd van ‘Orchestral Manoeuvers In The Dark’ wordt nog maar eens bewezen dat de huidige retro trend naar de muziek uit de eighties weer helemaal in is. Als u daar toch nog zou moeten van overtuigd worden raden we u aan om eens naar het live optreden te komen van ‘OMD’ op maandag 22 november in de Brusselse ‘Ancienne Belgique’ of op dinsdag 23 november in de Amsterdamse ‘Paradiso’. Vergeet uw dansschoenen en een handdoekje voor het zweten niet mee te brengen. 

(valsam)

maandag 22 november - Ancienne Belgique Brussel
dinsdag 23 november - Paradiso Amsterdam

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Bright Antenna Records
Distr.: PIAS Belgium