MICHAEL WESTON KING – I DIDN’T RAISE MY BOY TO BE A SOLDIER

Moeten we Michael Weston King nog bij u voorstellen. Deze 49-jarige muzikale troubadour en singer-songwriter van tekstueel sterke, melancholische folksongs krijgt bij Rootstime al sinds jaar en dag maximale welverdiende aandacht via cd-recensies, concertverslagen en zelf mocht ik in februari 2008 een fijn interview met deze sympathieke bard hebben in ‘Toogenblik’ te Haren.

Zich constant zelfrelativerend met zijn kenmerkende fijne, droge humor op het podium is deze ex-frontman van de alt.countryformatie ‘The Good Sons’ uit de jaren ’90 toch vooral een geëngageerde zanger die met zijn liedjes ook mistoestanden in de wereld in de kijker probeert te plaatsen. Het kon dan ook niet uitblijven of er moest een plaat met enkel politiek geïnspireerde protestsongs uit zijn muzikale koker ontspruiten. Met “I Didn’t Raise My Boy To Be A Soldier” is dat nu pure werkelijkheid geworden.

In 1999 lanceerde hij zijn solodebuut met het album “God Shaped Hole” waarop songs in de stijl van zijn muzikale voorbeelden Tim Hardin, Townes Van Zandt en Phil Ochs te horen waren. Die stijl is Michael Weston King tot op heden trouw blijven hanteren, ook nu weer op dit nieuwe album.

Zelf schreef hij vijf kersverse nummers voor deze uit 12 liedjes bestaande cd. Vooral het tragische “Hey Ma, I’m Coming Home” heeft alles van een ‘instant-classic’ in zich. Die eigen songs misstaan hoegenaamd niet tussen de overige zeven tracks die covers zijn van songs van Phil Ochs (“Cops Of The World” en “Is There Anybody Here?”), Bob Dylan (“I Pity The Poor Immigrant”), Bobby Darin (“Simple Song Of Freedom”, ooit een grote hit voor Tim Hardin), Sykes Roosevelt (“High Price Blues”) en de door Jim Ford en Bobby Womack geschreven klassieker “Sounds Of Our Time”.

De titeltrack “I Didn’t Raise My Boy To Be A Soldier” is gebaseerd op een liedje uit 1915 dat tijdens de 1e wereldoorlog werd geschreven door Alfred Bryan en voor dit album door Michael Weston King van bijpassende muziek werd voorzien. Hetzelfde deed hij trouwens voor het gedicht “Life Is Fine” van de Amerikaanse schrijver en dichter Langston Hughes.

Spijtig genoeg is er ook in 2010 nog steeds nood aan gezongen protestnummers tegen de vele oorlogen en vuurhaarden in de wereld. Met de twaalf zeer relevant blijvende songs op dit mooie conceptalbum bezorgt Michael Weston King ons alvast een vers pakket munitie om onze wereldleiders eens ernstig mee op de vingers te tikken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Valve Records
Info : Sonic Rendezvous

video