ROD PICOTT – TIGER TOM DIXON BLUES

De dezer dagen in Nashville, Tennessee verblijvende Americana en alt.country singer-songwriter Rod Picott deed een stevige worp naar grotere roem toen hij in 2000 een met zijn schoolvriend Slaid Cleaves samen geschreven Americana-hit scoorde met het nummer “Broke Down”. Dat nummer werd nadien ook één van de 10 tracks op zijn in 2001 verschenen debuutalbum “Tiger Tom Dixon Blues”. Zijn job als bouwvakker zei hij vaarwel en hij ging zich vanaf dan helemaal toeleggen op het maken van muziek en op het verzorgen van zoveel mogelijk optredens, sinds enige tijd al zo’n 120 per jaar.

Na ‘Tiger Tom Dixon Blues” volgden de albums “Stray Dogs” in 2002, “Girl From Arkansas” uit 2004 en het live-album “Travel Log” uit 2005. Nog eens 2 jaar later werd zijn tot nu toe laatste soloplaat “Summerbirds” uitgebracht en in 2008 verscheen het album “Sew Your Heart With Wires” dat hij in duet met violiste Amanda Shires had opgenomen. Zijn muzikale lot is nog steeds nauw verbonden met dat van Slaid Cleaves en zangeres Alison Krauss, voor wie hij vaak het voorprogramma verzorgt.

Nu heeft Rod Picott beslist om zijn debuutalbum “Tiger Tom Dixon Blues” - dat in originele vorm al lang niet meer verkrijgbaar is in de handel - helemaal opnieuw op te nemen met dezelfde songs in dezelfde volgorde maar nu gebracht in een akoestische versie, opgenomen met één gitaar en drie microfoons. Met die aan Springsteen’s “Nebraska” herinnerende release wil hij de tiende verjaardag van zijn carrière op gepaste wijze vieren, samen met zijn vele fans over de hele wereld verspreid.

De ‘Tom Dixon’ in de titel van dit album en ook in de eerste song was een reële figuur, namelijk de oom van zijn vader die een bekende bokser was ten tijde van de eerste zogeheten ‘Grote Depressie’, de economische crisisjaren die vorige eeuw in de jaren ’30 in Amerika voor enorm grote problemen zorgden. Bij de meest beklijvende songs uit dit album behoren de titeltrack, nummer 1-hit “Broke Down”, de emotievol gebrachte nummers “Haunted Man”, “On And On” en “All About You” en het sterke slotstuk “You Don’t Know”.

Tien jaar geleden werd de nu 46-jarige Rod Picott naar aanleiding van de release van zijn debuutplaat in één adem vernoemd met Bruce Springsteen, Steve Earle en Lucinda Williams. Zijn passievolle stem, de ‘grooves’ in zijn songmelodieën, de soul in zijn vocale prestaties en de songonderwerpen over de dagelijkse strijd van de gewone man in de straat waren daarvoor de belangrijkste redenen. Ook in 2010 kunnen dezelfde argumenten nog steeds worden aangehaald om deze man en deze plaat warm bij u aan te bevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby - 2001

video