BRIAN KAHANEK - ONE TRUE THING

Als boerenzoon geboren in Columbus Ohio, waar zijn vader een graanplantage had, maar ook een fervent kweker was van Arabische volbloedpaarden. Toen hij ongeveer tien was verhuisde de familie terug naar San Antonio, waar de roots van vader Kahanek waren. Texaanse rhythm en blues was wat de jonge Kahanek de ganse dag op de radio hoorde daar, maar toen hij zijn eerste gitaartje kreeg, begon hij begrijpelijkerwijze met het zachtere werk, Simon & Garfunkel, Jim Groce en C, S , N & Y en aanverwanten. De gitaar had een magische aantrekkingskracht op hem, en gauw hadden technieken als strumming en fingerpicking geen geheimen meer voor hem.

Al gauw verschoof de interessesfeer voor Brian en omstreeks zijn vijftiende en speelde hij SRV licks, Led Zeppelin, ZZ Top en dingen in die richting. Na de middelbare school ging hij verder studeren aan de afdeling muziek aan de universiteit van Denton in het noorden van Texas. Omdat hij zijn eigen muzikale visie had en begreep dat hij meer kon leren van zijn vrienden muzikanten "on the road" en door mee te doen aan sessies verliet hij de school en werkte zes jaar lang in het Texas clubcircuit.

Zijn jeugddroom van ooit in Californië beroepsmuzikant te worden achtervolgde hem en in 1998 was 't zo ver. Hij verhuisde naar L.A en na een paar jaren zoeken naar zijn eigen geluid bracht hij in 2004 zijn debuut "Real Life" uit. Meteen een schot in de roos bleek want één van de instrumentale tracks uit die cd “Gemini”, werd gebruikt in een van de meest succesvolle video games van 2006, het bekende "Guitar Hero 2" game. Dadelijk na de release daarvan was 't ook alweer tijd voor de opvolger van zijn debuut, dat werd "Suicide King" die ook erg goed ontvangen werd, en voor een  schare trouwe fans zorgde, die dan ook vol ongeduld wachtten op deze nieuwe cd, "One True Thing".

Zoals op zijn twee voorgaande cd's is ook dit weer een goed gebalanceerde mix van instrumentals, afgewisseld met gezongen tracks. "One True Thing" is de eerste "echte" Kahanek plaat geworden, geen covers meer, alles is eigen materiaal. Ideale muziek voor in de wagen is dit, echte "highway music", met een nadeel echter... door de drive die er in zit, zouden er regelmatig wat "vallende sterren" jouw richting uit kunnen komen. Probeer je voet maar van het gaspedaal te houden tijdens "Bottle Rocket" een fusion-rocker van jewelste, waar Brian alle registers opentrekt. Zijn toon is buitengewoon en indrukwekkend. Zie hem ook aan het werk in de bijgevoegde clip tijdens een bezoek aan de LsL gitaarfabriek waar hij verschillende types en bijbehorende gitaarstijlen demonstreerde

Regelmatig neemt hij echter ook wat gas terug, zoals de titels "Sunshine Man" en "Marigold" al wat laten vermoeden. Hendrix is in deze laatste song wat betreft het gitaarwerk een duidelijke inspiratiebron geweest, net als in het daarop volgende "Fireflies". De (lange) live afsluiter "63 Candles" is al helemaal een tribute aan Hendrix met fragmenten van "Hear My Train A 'comin" erin verwerkt.

Voor gitaarfans is "One True Thing" duidelijk een aanrader, een plaat die fusion met blues en rock vermengt. Al is Brian duidelijk op de eerste plaats een gitarist, meer dan een vocalist, toch is het aangenaam dat we niet met de zoveelste volledige instrumentale gitaarplaat te maken hebben, die toch steeds wat sneller gaat vervelen. Zoals een toonaangevend gitaartijdschrift onlangs al blokletterde: Brian Kahanek...Your Next Guitar Hero!

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sidewindermusic Records
Info: Rob Forbes

video