LEEROY STAGGER & THE WILDFLOWERS - LITTLE VICTORIES
"Music for the soul. Music for the mind. Music for the heart. Music to make you feel this”, staat er te lezen op de achterflap van van “Little Victories”, de zesde studioplaat van de Canadese singer-songwriter Leeroy Stagger. Daarmee heeft Stagger eigenlijk zelf zijn nieuwe cd perfekt samengevat. “Little Victories” is dan ook, ondanks de overwegend zwaarmoedige, melancholische thematiek, het soort sympathieke feelgood-plaatje waaraan niemand zich een bult kan vallen.

Ik zag Leeroy Stagger overigens al twee keer live aan het werk. De eerste keer was in november 2008 in Toogenblik, toen hij samen met Tim Easton en Evan Phillips hun gezamenlijke prachtalbum “One For The Ditch” kwam voorstellen. Het had iets aandoenlijk, die combinatie. Je had immers bijna medelijden met het ietwat schuchtere, olijke duo Stagger & Phillips die de hele tijd leken te vechten tegen zichzelf om toch maar niet te moeten onderdoen voor natuurtalent Tim Easton. Iedereen genoot van de show behalve zij. Zij hadden het te druk met zich te concentreren om toch maar niet in de fout te gaan, hetgeen nogal contrasteerde met de natuurlijke flow van Tim Easton. Of zoals iemand het na dat concert raak samenvatte: “Easton speelt in de Champions League van de singer-songwriters en die andere twee spelen bij Sint-Truiden. Vechtlust en enthousiasme in overvloed, maar de afwerking laat dikwijls te wensen over.” Een stelling die bevestigd werd tijdens het optreden van Stagger met z’n begeleidingsgroep The Wildflowers op het Roepaen festival vorig jaar. Ze speelden de ziel uit hun lijf, maar ze kwamen maar niet tot scoren.

 Ook op z’n platen was het tot voor kort niet anders. Je hoorde Leeroy Stagger in ieder nummer hard z’n best doen om z’n beste song ooit in mekaar te knutselen, waardoor het allemaal te gekunsteld overkwam. Maar kijk, hard labeur wordt op den duur dan toch beloond, want op z’n zesde plaat “Little Victories” komt Leeroy Stagger dankzij de heerlijke assists van z'n Wildflowers Kevin Kane (gitaar, piano), Tyson Maiko (bas) en Kyle Harmon (drums, percussie) eindelijk tot scoren. En hoe!

 Zo zijn de ijzersterke, radiovriendelijke openingstrack “Everyone’s On Drugs”, de samen met landgenote Romi Mayes ingezongen, tranentrekkende soulballad “Good Things”, de fraaie, intieme folksong “Georges Blues”, het swampy, naar een glorieuze climax toegroeiende “Holy Water”, en de breed klapwiekende, van breed geschouderde refreinen voorziene rock anthems “Hard Town” en “She Will Be Received” enkele fraaie, kleine overwinningen, die een veelgemaakte vergelijking met Ryan Adams rechtvaardigen. Het zijn niet alleen de hoogtepunten van deze plaat, maar meteen van Staggers complete songcatalogus.

 Ook als hij de teugels laat vieren in songs als ‘Waste Of A Wedding” en “Believe In Love” en daarna de teugels weer aanhaalt in songs als de op een wondermooie pedal steel-melodie wiegende countryrock ballad “Way Down The Bottom” en het frivole countryfolknummertje “Sit Around This House”  hoor je een Stagger in bloedvorm. Het zijn complexloze songs die de goudeerlijke, goedhartige Leeroy Stagger op het robuuste lijf geschreven zijn.

 Valt er deze keer dan helemaal geen onvertogen woord te zeggen over een nieuwe plaat van Leeroy Stagger? Helaas. Helemaal op het einde hervalt Stagger in z’n oude gewoonten en vergaloppeert hij zich in de té ambitieus opgezette, bombastische  pianoballad “Love Will Let You Down”. Dan is die andere, in reverb gezongen Lennoneske pianoballad “Poor Little Rockstar” halverwege de plaat stukken beter.

 Slechts één schoonheidsfoutje dus, maar we vergeven het Leeroy Stagger op basis van de twaalf voorafgaande sublieme topsongs graag. Ik wil op een volgend concert immers liefst geen ruzie met deze rechtstreeks uit de Canadese naaldwouden geplukte boom van ’n vent. "Little victories" is één glansrijke, grote overwinning.

 RoenHetZwoen

23.Sep.2010 - QBUS , Leiden, NL
24.Sep.2010 - Peticantus, Hoorn, NL
25.Sep.2010 - Nix Blues Club, TX Enschede, NL
26.Sep.2010 - Perron 55, Venlo, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 
Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic RendezVous
Promo: Klanderman Promotion

Interview