KEB DARGE AND LITTLE EDITH’S LEGENDARY ROCKIN’ R&B

Met John Legend’s nieuwe plaat kregen we al een update over de R&B-muziek van zwarte artiesten uit de jaren ’50 en ’60. Funkdiscjockey Keb Darge is een Schot die sinds vele jaren optreedt in diverse Londense undergroundclubs en daarbij regelmatig naar onbekende songs in het rock’n’roll- en R&B-genre grijpt om de bezoekers van deze clubs te entertainen.

Vaak volgde daarbij de vraag of die lekker swingende songs nog te verkrijgen waren wat maar zelden het geval was. Dit was dan ook de rechtstreekse aanleiding voor Keb Darge om deze compilatieplaat “Keb Darge And Little Edith’s Legendary Rockin’ R&B” uit te brengen. ‘Little Edith’ is niemand minder dan zijn echtgenote in het dagelijkse leven en zijn partner-dj bij de cluboptredens. Het album is een verzameling van 20 echte rarities in het genre en zou wel eens de eerste cd in een langere reeks collectors’ items kunnen worden.

Er is sinds enige tijd al een echte revival aan de gang in de muziekwereld voor wat dergelijke oude R&B-muziek betreft en met deze cd wordt een perfecte invulling aan deze behoefte gegeven. Actuele artiesten als Amy Winehouse, Pete Molinari en Duffy grijpen gretig terug naar de complexloze rockers van meer dan vijftig jaar geleden om hun nieuwe songs te presenteren waarin deze muziekinvloeden overduidelijk aanwezig zijn.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik van de 20 tracks op deze plaat enkel “The Bear” van Johnny Guitar Watson kende maar de rockabilly en rock’n’roll die uitstraalt in enkele nieuwe ontdekkingen is een ware streling voor het oor van de liefhebbers van deze muziekgeschiedenis. Enkele namen en titels als appetizer: “Lovey Dovey Lovey One” van Junior Wells, “I Thought I Told You Not To Tell Them” van Marie Knight, “She Can Rock” van Little Ike en “You Better Dig It” van Bill Johnson (beiden very much Little Richard-soundalikes), “Love Blood Hound” van KC Mojo Watson (iets om toe te voegen aan het repertoire van ‘The Seatsniffers’), surfrocksong “Little Girl Of Mine” van The Electras en het bijzonder grappige “Zimba Lulu” van The Rays.

Muziek van uit de tijd dat de meesten onder ons nog in de bloemkolen zaten wordt hier opgefrist door een man wiens leven geheel bepaald wordt door het grasduinen in deze muziekgeschiedenis. Fijn, complexloos entertainment zonder het vervelende krassen van de oude vinylplaten op deze digitale cd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  BBE Records 
Distr. : PIAS Belgium