JOHN LEGEND & THE ROOTS – WAKE UP! (CD + DVD)

John Stephens werd 32 jaar geleden in 1978 in Springfield, Ohio geboren op Onnozele Kinderendag 28 december. Dat hij niet bij deze categorie kan worden ondergebracht zal u duidelijk worden als we vermelden dat hij onder zijn artiestennaam ‘John Legend’ al zes Grammy Awards en een ster in de ‘Songwriters Hall Of Fame’ in ontvangst heeft mogen nemen.

Vooraleer aan zijn solocarrière te beginnen had hij ook al muzikale bijdragen afgeleverd voor werk van o.a. Kanye West, Jay-Z, Alicia Keys en Lauryn Hill. Eind 2004 lanceerde hij dan zijn debuutplaat “Get Lifted” waarvan meer dan 2 miljoen exemplaren werden verkocht in Amerika en dat nog eens 1 miljoen keer in de rest van de wereld over de toonbanken ging. “Ordinary People” was dé grote hitsingle uit dat album en stond wekenlang op nummer één in Amerika en Engeland.

In 2006 volgde een tweede album met “Once Again” en 2008 leverde plaat nummer drie op met “Evolver” waarbij Outkast-zanger ‘André 3000’ meezong op de single “Green Light”. Tussendoor speelde hij ook nog mee in een documentaire, werkte hij samen met Michael Jackson aan diens nieuwe, maar nooit meer verschenen plaat en gaf hij als overtuigd Democraat zijn onvoorwaardelijke steun aan de verkiezingscampagne van Barack Obama als president van Amerika.

Nu verschijnt een nieuwe cd van ‘John Legend & The Roots’ getiteld “Wake Up!” en zal er een eerste single “Wake Up Everybody” op de markt komen, een cover van een hit uit 1975 van ‘Harold Melvin & The Blue Notes’ waarvoor John Legend op de vocale steun van rapper ‘Common’ en zangeres Melanie Fiona mocht rekenen.

‘The Roots’ zijn een legendarische hip-hopformatie die zich voor dit album hebben geëngageerd om samen met John Legend in de R&B en soulmuziek van de jaren ‘60 en ‘70 te grasduinen en songs uit die periode van een modern kleedje te voorzien. Een indrukwekkende reeks van tien klassiekers wordt hier gecoverd met vooral songs die een boodschap van hoop, verandering en politiek activisme willen brengen.

Zo horen we “Wholy Holy” van Marvin Gaye, “Little Ghetto Boy” van Donny Hathaway en “I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free” van Nina Simone als bekendste nummers. Maar deze cd bevat ook rarities als “Hard Times” van ‘Baby Huey And The Babysitters’ en geschreven door Curtis Mayfield, ‘Our Generation” van Ernie Hines, “Humanity (Love The Way It Should Be)” van rastafari Prince Lincoln en “Hang On In There” van Mike James Kirkland.

De enige eigen compositie van John Legend op dit album sluit de cd waardig af met de ballad “Shine” waarvan we een tweede versie bestemd voor de documentaire film “Waiting For Superman” als bonus track krijgen, naast een live studioversie van de single “Wake Up Everybody”.

De dvd bij dit album geeft u een blik achter de schermen bij de opnamen van “Wake Up!” plus  live gezongen versies van “Shine” en een 12 minuten durende jamsessie in een cover van “I Can’t Write Left Handed”, een nummer van Bill Withers. R&B-fans zullen aan dit album een heerlijke kluif hebben en John Legend van een ietwat andere zijde leren kennen, namelijk als liefhebber van goede soul- en R&B-songs van zo’n 50 jaar geleden die op “Wake Up!” helemaal opnieuw geactualiseerd worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Sony Music

video