PIERRE OMER feat. SANTIAGO RAPALLO – DO THE GIPSY THING

Pierre Omer is de 38-jarige zoon van een Indische vader en een Zwitserse moeder die in Londen werd geboren. Hij was één van de oprichters van de in 2007 ter ziele gegane Zwitserse rock’n’rollgroep ‘The Dead Brothers’ waarin hij gitaar en accordeon speelde.

Toen die groep na vier albums ophield te bestaan besloot hij om een solocarrière uit te bouwen en daarnaast film- en theatermuziek te gaan schrijven. “See What’s Hidden” - zijn debuutplaat als soloartiest - verscheen vorig jaar en wordt dit jaar opgevolgd door “Do The Gipsy Thing” waarvoor hij een beroep deed op de Spaanse gastmuzikant Santiago Rapallo die de instrumenten drums, lap steel, orgel en ukelele voor zijn rekening neemt op de elf songs die dit album sieren.

Het hoesje van deze cd “Do The Gipsy Thing” laat omwille van de geel verkleurde foto’s uit de oude doos vermoeden dat we hier een plaat vol met retromuziek te horen gaan krijgen. Maar in werkelijkheid gaat het eerder om een album met folkliedjes, blues swing en rock’n’roll dat tijdens een tournee doorheen Spanje en Zuid-Frankrijk tot stand kwam.

Het eerste nummer op deze cd is “Black Cat Bone Blues”, een cover van een stokoude bluessong van Bobby Leecan en Robert Cooksey uit de jaren ‘20. De titeltrack “Do The Gipsy Thing” is een uptempo, eenvoudig gehouden meezingertje, “The End Of The Golden Age” wordt door een ‘distortion’ microfoon gezongen en gaat over het verval van de Afrikaanse goudmijnen, “Willy Wolf” gaat over de lotgevallen van een Zwitserse slager, “Frog Legs And Sausage” is een grappige, gezongen snelcursus koken voor beginners en “Haitian Drums” wordt gebracht als een honky-tonk pianorocker op speed.

Een tweede coversong op deze plaat is het nummer “Shadazz” dat origineel op “The Second Album” van de Amerikaanse elektropunkgroep ‘Suicide’ (met Alan Vega & Martin Rev) stond. Daarna verrassen Pierre Omer en Santiago Rapallo ons nog met een melodieuze en eenvoudige liefdesballad in “Elisa” en een simpel slaapliedje in het afsluitende “Lullaby”.

“Do The Gipsy Thing” is een album dat wat moeite heeft om ons tijdens de gehele beluistering te kunnen blijven boeien, maar de totale balans helt toch over naar een positieve evaluatie omwille van enkele leuke interpretaties die op zijn minst als verrassend te omschrijven zijn.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
   
 

Label:  Radiogram Records

CD Baby