MORRY SOCHAT & THE SPECIAL 20's - EATIN DIRT

Wanneer de intro weerklinkt van de openings- en tevens titeltrack van Morry Sochat's tweede release (zijn debuut bespraken we twee jaar geleden), ben je verrast van de authenticiteit van het geluid dat je hoort. Daarmee bedoel ik, dit klinkt zo lekker ouderwets.. je waant je even in eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Het lijkt net of je naar een oude originele Chess opname luistert. Ja, want dat is de sound die Morry zo goed mogelijk probeert te benaderen, échte Chicago blues met de mondharmonica op de voorgrond. Hij leerde het vak namelijk van de bekende Joe Filisko, de man die ook bekend staat voor het "pimpen" van Hohner mondharmonica’s, zoals ook te lezen valt in ons interview met Rick Estrin in Ospel, die zelf ook met door hem aangepaste Hohner's speelt.

Na in 1990 vanuit Texas naar Chicago te zijn verhuisd, staat Morry Sochat sinds 2005 met beide voeten diep in de blues, met mensen als Little Walter en Muddy Waters als voorbeeld. Wie een beetje thuis is in de wereld van de bluesharp, kent natuurlijk de Hohner "Special 20", het bekende type van mondharmonica waaraan de groep zijn naam ontleedde.

Kregen ze bij hun debuut een zetje in de rug van Nick Moss himself, voor deze productie werd Jimmy Sutton onder de arm genomen, wat meteen ook de rockabilly invloeden en het vintage geluid verklaart. Jimmy Sutton is immers frontman van The Four Charms en een fervent verdediger van het oude analoge geluid, door het gebruik van oude microfoons, versterkers en studiomateriaal.

Iets minder pure blues dus dan de vorige productie, maar toch meer dan voldoende om van een echte bluesplaat te spreken. Twee covers (waaronder het mooie "Telephone Blues", mijn favoriete George Smith song), plus tien eigen geschreven nummers vullen deze knappe cd. Enkele bekende gasten komen ook even langs, zoals topgitaristen Dave Herrero en Billy Flynn, Chis Neal op saxofoon en natuurlijk Jimmy Sutton zelf ook even, in het rockende "Riot In Here".

Deze erg authentiek klinkende Chicago blues, gekruid met een snuifje swing en wat rockabilly invloeden pakt je als bluesliefhebber meteen in zo gauw je een paar minuten ervan gehoord hebt. Dit is nu al een van de meest beloftevolle bands van de huidige Chicago bluesscène.

 (RON)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Galaxie Records

video