THE DUKE & THE KING – LONG LIVE THE DUKE & THE KING

‘The Duke & The King’ zijn 2 figuren uit het boek ‘Avonturen Van Huckleberry Finn’ van Mark Twain. Het is eveneens de groepsnaam die geselecteerd werd door een viertal folkmuzikanten uit New York met zanger-bandleider en songschrijver Simone Felice, gitarist Bobbie Bird Burke, violiste en harmony vocaliste Simi Stone en drummer Nowell Haskins.

Vorig jaar verscheen hun debuutplaat “Nothing Gold Can Stay” waarmee ze schitterende reviews kregen in de vakpers en dat hen ook op het podium bracht van de beroemde BBC-muziekshow ‘Later with Jools Holland’. De groep wordt vaak niet onterecht vergeleken met Crosby, Stills, Nash & Young en met Simon & Garfunkel of met Fleedwood Mac.

Simon Felice richtte deze groep op toen hij uit ‘The Felice Brothers’ stapte en wilde met ‘The Duke & The King’ folkgeoriënteerde rootsmuziek brengen waarin hij vleugjes funk, soul en blues kon vermengen. Met het nieuwe album “Long Live The Duke & The King” zorgt dit kwartet voor een waardige opvolger van hun debuutplaat.

Op dit schijfje staan tien nieuwe composities die in Felice’s eigen homestudio werden opgenomen. De harmonieuze samenzang tussen Simone Felice en Simi Stone is een opvallend terugkerend element in deze songs. De eerste single uit deze cd is “Shaky”, een perfecte popsong die naar de hitlijsten lonkt (zie video), maar er staan zeker nog een serie andere potentiële singles op dit album.

Onze kandidaten zijn de lieflijke ballad “Gloria” (lijkt een beetje op iets van ‘The Magic Numbers’), “Shine On You” (met mondharmonica-intermezzo’s en zeer schatplichtig aan Neil Young), soulsong “Hudson River” (doet ons aan Smokey Robinson of Sam Cooke denken), het volledig door Simi Stone gezongen catchy popnummer “No Easy Way Out”, de CSNY-lookalike “You And I” en het aan golden sixties-legende Donovan herinnerende “Children Of The Sun”.

Eerlijkheidshalve moeten we met enige vorm van schaamte bekennen dat de debuutplaat van ‘The Duke & The King’ helemaal aan ons is voorbijgegaan. Maar de beluistering van dit album zal ons zeker op zoek doen gaan naar die eerste cd. Lange leve ‘The Duke & The King’, zoals de titel van dit schijfje terecht al had aangegeven.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Silva Oak Recordings
Distr.: PIAS Belgium

video