CUBAN HEELS - GRITBAG

Kort na mekaar kregen we op het eind van de zomer van vorig jaar via een persbericht te horen dat twee Nederlandse top bluesbands ermee ophielden Eerst Big Blind en daarna Cuban Heels. Balen natuurlijk, want we hadden van beide bands nog mooie dingen verwacht en ik had nog goede herinneringen aan de interviews die ik met de zangers van beide bands had.

Voor Cuban Heels, die nog enkele contractuele verplichtingen moesten nakomen, werd Misja den Haring (bekend van T99) als gitarist aangetrokken om Nico Gerfen te vervangen, en dit moet zo goed bevallen zijn dat de heren daarna een doorstart maakten en nu reeds een nieuwe release op ons loslaten.

"Gritbag" met als toegevoegde ondertitel "Gutbucket Music vol. 2" ligt perfect in het verlengde van wat we tehoren kregen op hun ijzersterke voorganger "Gutbucket Music". Deze laatste kreeg overal zeer lovende kritieken en geloof me, deze zal er niet voor moeten onderdoen. Wat een prachtig klinkende, ruig gebrachte garageblues krijgen we hier weer te horen. Jan Hidding blijft mijn favoriete blueszanger bij onze noorderburen, zijn stem is pure emotie, de man meent duidelijk wat ie zingt, luister maar naar "I believe I'm Going Down" bijvoorbeeld, of het bezwerende, duistere "The Bonnedigger".

Op het sobere "Monkey On My Back" gaat de aandacht volledig naar Hidding en de nieuwe gitarist Misja den Haring, en dat blijkt net door die benadering, de pure eenvoud van de song, een absolute voltreffer. De titelsong is een knappe instrumental, vol vuur en passie in die scheurende bluesharp en met een duidelijke "Heels" stempel, dat herkenbare geluid dat zelfs een cover van Eddie Floyd's soulstamper "Big Bird" perfect laat passen in deze Gritbag.

Dit is muziek voor fans van groepen als North Mississippi All Stars en Black Keys , alle zullen de echte fans van deze laatste band (waaronder mezelf) een paar keer de wenkbrauwen fronsen vanwege wat we maar zullen noemen... wel erg opvallende gelijkenissen in een paar songs. Wat spijtig, want voor een groep van dit kaliber was een dergelijk schoonheidsfoutje helemaal niet nodig, en dat zullen ze met de volgende zeker bewijzen.

(RON)

Artiest info
   
 

Label: Cool Buzz/ Goomah Music
Distr: Sonic Rendez vous

video