LITTLE GREEN – INNOCENT AGAIN

‘Little Green’ is de naam van een kwartet muzikanten uit Gothenburg, Zweden die in 2004 onder impuls van leadzanger Andreas Johannesson en gitarist Thomas Pontén besloten om zich eerst als duo een carrière te gaan uitbouwen in een niet zo voor de hand liggende muziekstijl, namelijk Americana en country, iets wat normaal gezien vooral uit de broeihaarden van Nashville lijkt te ontstaan.

Met bassist Karl Wassholm en drummer Jonas Holmberg werd de groep in 2008 in zijn definitieve bezettingsvorm gegoten toen ze het Americana-boegbeeld en ‘Shooter Jennings’-bassist Ted Russell Kamp tijdens diens tournee in Scandinavië gingen begeleiden. Sindsdien heeft ‘Little Green’ al drie volwaardige studioplaten op de markt gebracht met als meest recente realisatie “Innocent Again”.

Daarop staan elf nummers die ofwel door Andreas Johannesson ofwel door Thomas Pontén werden gecomponeerd. Maar het unieke aan deze plaat is dat deze Zweden er in slaagden om voor een aantal songs professionele support van een aantal muzikale grootheden in dit genre in de studio te halen om mee te spelen of mee te zingen.

De titeltrack “Innocent Again” is zo’n nummer waarop de zeer getalenteerde singer-songwriter Kimmie Rhodes als backing vocaliste is komen meezingen. De al eerder vermelde Ted Russell Kamp zorgt voor sterke backing vocals op twee nummers “Meet Me On The Corner” en “Don’t Tell Me It’s Over”.

Verder zijn er twee duetten op dit album: het eerste is de song “This Is Our Life”, een prachtige ballad waarop Andreas Johannesson heel mooi samen zingt met de Zweedse popzangeres Lisa Pedersen en het tweede nummer is “I Can Talk Again”, een countryrocker waarin de samenzang gebeurt met de grote countryster Keith Miles uit Nashville.

Maar dat ‘Little Green’ die hulp van derden niet absoluut nodig heeft laten ze horen op de volledig eigen songs als cd-opener “Time ‘til Monday”, het swingende “For A While”, het bluegrassy “Let’s Hope Our Ways Won’t Cross” en de op epische wijze afsluitende ballad “The Band Played On”. Ook nog even een verdiende pluim gooien naar drie gastmuzikanten: Markus Larsson op Hammondorgel en piano, David Odlöw op fiddle en accordeon en Daniel Melander op pedal steelgitaar.

Als wij in het promotieteam van ‘Little Green’ actief zouden zijn, stuurden we meteen een paar honderd exemplaren van “Innocent Again” naar Nashville, want daar weten ze dergelijke muziek naar waarde te schatten. En ze zullen daar zeker niet merken dat dit uitstekende werk uit het voor hun andere deel van de wereld afkomstig is.

(valsam)
“True Americana and country music - not from Nashville but originating from Scandinavia - is presented by the quartet ‘Little Green’ from Gothenburg, Sweden on their most recent album ‘Innocent Again’. These four guys are getting support from Kimmie Rhodes, Ted Russell Kamp, Lisa Pedersen en Keith Miles, all renowned names within the world of this music style. The final result is a beautifully crafted record that can become a classic on its own.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records
Info: Hemifran