RAPHAEL SAADIQ - STONE ROLLIN'

Het is al van oktober 2009 geleden, maar het optreden van Raphael Saadiq in de AB is er eentje dat me is bijgebleven... een show met heerlijke retro soul inclusief aangepaste kledij en danspasjes. Geen wonder dus dat ik ongeduldig zat te wachten op “Stone Rollin”, de opvolger van “The Way I See It” uit 2008 dat met 3 grammy nominaties bekroond werd.

Luttele seconden nadat ik op play gedrukt heb ben ik al weggeblazen door het energieke “Heart Attack” dat doet denken aan Sly and the Family Stone en dat dadelijk de toon zet voor de plaat die toch wat rauwer klinkt dan het vorige album. “Go To Hell” klinkt eerder als een titel van een Lilly Allen nummer maar samen met een gospelkoor dat “let love bring us together” zingt wordt dit toch een intiemer nummer . Wie regelmatig naar de radio luistert heeft “Radio” zeker al voorbij horen komen. “Over You” ligt in dezelfde lijn als “Heart Attack” hoewel de zang van Saadiq wat meeslepender is wat best ok is wanneer je je ex vertelt “I just can’t seem to get over you”.

De bluesy titelsong “Stone Rollin” is met enkele harmonicatonen en het heerlijk zachte achtergrondkoor een schoolvoorbeeld van Raphael Saadiq’s kwaliteiten als artiest maar ook als producer. In een interview zegt hij dat het nummer geïnspireerd is op het beeld van een welgevormde dame die de club binnenwandelt en bij het luisteren kan je je de wiegende heupen van de dame in kwestie levendig inbeelden.

Wie tot nu nog onbewogen heeft kunnen blijven (hoewel me dat moeilijk lijkt..) zal zich zeker bij “Day Dreams” niet meer kunnen bedwingen. Een upbeat nummer waarvan mijn voet gaat tappen en mijn lichaam onvermijdelijk wil shaken. Zoals dat op een album gaat worden de shakers afgewisseld met wat rustigere nummers en dat zijn dan “Movin’ Down The Line” en “Just Don’t” die beide iets meer bij Saadiq’s vorige album aanleunen.

“Good Man” is al gelekt en te horen via YouTube. Samen met zangeres Taura Stinson stapt Raphael hier in de rol van een ex-gedetineerde die gelukkig dankzij de liefde het rechte pad weer gevonden heeft. Bij mijn weten heeft Raphael Saadiq geen gevangenisverleden, maar desalniettemin kan deze song me wel beroeren. Na 9 nummers vinden we “The Answer” dat niet om liefde draait maar om de jongeren van nu die soms als een verloren generatie beschouwd worden. “There was a lot of people raising me” vertelt hij over zijn eigen jeugd en hij geeft dan ook de gouden raad “Why would you sit back and watch the kids fall off the tracks…. Show them the way”.

Dat Saadiq de Arabische vertaling is van “man van zijn woord” willen we graag geloven na het horen van deze plaat. En nadat hij in een interview te kennen gaf dat dit album live een geweldig energieke performance zal opleveren kunnen wij enkel maar uitkijken naar zijn optreden op Gent Jazz deze zomer.

Ms. Soulange

Gent Jazz - za.16/07

 


Artiest info
Website  
 

iTunes

Label: Columbia
Distr.: Sony Music

video