ROBERT ELLIS – PHOTOGRAPHS

Vanuit Houston, Texas bereikt ons een nieuwe ster in wording in de wereld van folk en countrymuziek. De jonge twintiger Robert Ellis (22 jaartjes jong) debuteerde op plaat met zijn album “The Great Rearranger” uit 2009 en levert nu diens opvolger “Photographs” af, een verzameling van tien eigen composities die op een sobere, haast akoestische wijze werden opgenomen.

Robert Ellis speelde zelf op een hele reeks instrumenten en duldde enkel de hulp van Will Van Horn op pedal steel en banjo, Geoffrey Muller op bas, Ryan Chavez op drums en Kelly Doyle op elektrische gitaar voor wat additionele muzikale ondersteuning in de studio.

Voor het nummer “I’ll Never Give Up On You” kreeg Robert Ellis vocale hulp van zangeres Leslie Sloan en Derek Dunivan zingt mee op het nummer “Comin’ Home”. Enkele songs werden ook voorzien van een subtiel arrangement op strijkinstrumenten. “Photographs” is daarmee een album dat als ‘opvallende eend in de bijt’ van de hedendaagse muziek mag worden omschreven.

Ondanks zijn duidelijke beïnvloeding door jaren ’70 folktroubadours als Jim Croce en James Taylor kiest Robert Ellis op deze plaat toch voor een minder voor de hand liggende route waarbij hij vooral zijn eigen gang kan gaan. En dat de gemiddelde luisteraar daar even wat moeite mee heeft en deze cd niet direct in één of ander genreschuifje kan onder brengen is daar het logische gevolg van.

Deze cd kan volgens onze mening best in twee gelijke stukken worden onderverdeeld met de eerste vijf nummers in het bakje van sobere, akoestische folkliedjes met als uitschieters “Friends Like Those” en “Westbound Train”. De laatste vijf tracks willen wij echter graag in de countryvijver deponeren en hier valt onze favoriete songkeuze op het swingende “Comin’ Home”, tearjerker “What’s In It For Me?”, piano- en pedal steelballad “I’ll Never Give Up On You” en de prachtige titeltrack “Photographs”.

Onze voorkeur gaat dus duidelijk uit naar de meer countrygeoriënteerde songs op dit mooie, zeer nostalgisch klinkende album. Voor ons mag Robert Ellis dus ook ongestoord op deze ingeslagen weg verder doen bij een opvolger, die we hier maar al te graag zo gauw mogelijk willen verwelkomen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records

Distr.:Sonic Rendezvous

video