ANNIS BRANDER – GLASS PEOPLE IN THE WOODS

De Zweedse zangeres Annis Brander werd geboren in Baljered, een klein dorpje in de buurt van Göteborg maar ze verhuisde in 2006 naar de hoofdstad Stockholm. Twee jaar geleden lanceerde ze zichzelf in de lokale muziekwereld met haar debuutplaat “If It’s A Dead Fish, It’s A Dead Fish”.

Nu komt ze op de proppen met een nieuw muzikaal project in de vorm van een tweede album dat als titel “Glass People In The Woods” meekreeg. Daarop vinden we tien nummers terug die ze ofwel zelf heeft geschreven of die door haar cd-producer Henrik Aström werden gecomponeerd. Deze laatste speelde ook mee op piano, akoestische gitaar, banjo en mandoline naast een hele reeks andere Zweedse instrumentalisten.

De overwegend in folkstijl gebrachte songs voor dit album werden zo veel als mogelijk live ingeblikt in een studio in Stockholm. Annis Brander speelde daarbij zelf op akoestische gitaar en mondharmonica. Enkele nummers verraden invloeden uit de pop- en countrymuziek. De songteksten verhalen over vriendschap en liefde, maar ook de dood en de kwetsbaarheid van kinderen komen aan bod. Ondanks de ernst van deze onderwerpen klinkt de muziek toch nog overwegend vrolijk en spontaan.

Een eerste single die uit het album werd getrokken doet het erg goed op de lokale Zweedse radiostations waar het als traditionele folk klinkende nummer “More Than Ice Cream” (zie video) regelmatig te beluisteren valt. Andere knappe songs zijn de toch vrij donkere ballads “Grace” en “Biggest Betrayal In The World” over hoe de onschuld van een klein kind door boosaardige volwassenen wordt misbruikt.

Ook het liefdesverhaal in “Oh Darling” kan op onze volledige goedkeuring rekenen. Het verlies en de beklemmende eenzaamheid na het overlijden van een geliefde vormt daarna het onderwerp van de intimistische song “Goodnight” en de pijn en het liefdesverdriet na een gebroken hart wordt verhaald in “You Broke My Heart” met Annis Brander op gitaar en Henrik Aström op piano. “Sweet Marianne” gaat dan weer over hoe perfect twee geliefden bij elkaar kunnen passen als een sleutel en een slot.

Annis Brander brengt op “Glass People In The Woods” betekenisvolle songs met een boodschap met de bedoeling om de luisteraar toe nadenken aan te zetten. Dat is een nobel doel en als de muziek en zang dan ook nog vlot en modern zijn kunnen we daar niets op tegen hebben.

(valsam)
“Annis Brander presents meaningful songs with a message on her second release ‘Glass People In The Woods’. Her purpose is to make the listeners consider and reflect about the content of her lyrics, which is a noble objective. When the music and her singing are then also pleasant and modern, we really can’t think of any objections for not getting closer to this album.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lonely Road Records

Info: Hemifran

video