SIMON ELVNÄS – WORDS UNSPOKEN

Het nog vrij korte leven van de nu 35-jarige Simon Elvnäs uit het Zweedse Stockholm draaide al van bij het begin om muziek en de instrumenten in zijn kamer stapelden zich doorheen de voorbije jaren alsmaar meer op. Hij was 21 jaar toen hij bij zichzelf een talent als zanger en songschrijver ontdekte en daar werk begon van te maken.

Met zijn akoestische gitaar in aanslag componeerde hij met relatief gemak de ene song na de andere. Met zijn debuutplaat “Words Unspoken” mag hij nu het resultaat van al die arbeid delen met zoveel mogelijk luisteraars. Zijn op folk en country geïnspireerde liedjes getuigen van zijn muzikale talenten. De songteksten zijn oprechte verhalen over zijn levenservaringen en over de liefde die zijn pad ook al heeft mogen kruisen. Hij legt zijn hart en zijn ziel helemaal bloot in elk van de elf nummers op deze plaat.

Simon Elvnäs beschikt daarenboven over een erg mooie en aangenaam klinkende stem, wat er voor zorgt dat je als luisteraar al heel snel vertrouwd geraakt met deze zanger en zijn songs. We moeten ook even wijzen op de verdiensten van producer Glen Scott die het uiterste uit de kan heeft gehaald bij de opname van dit album. Hij speelt zelf ook op keyboards, piano en basgitaar en levert subtiele backing vocals in zowat alle nummers.

Op “Words Unspoken” zijn ook enkele heel mooie duetten van Simon Elvnäs met twee Zweedse zangeressen te beluisteren. “I Will Change It All” zingt hij in de stijl van Damien Rice & Lisa Hannigan samen met Frida Öhrn, de hoogblonde zangeres van de indie popgroep ‘Oh Laura’. Slotsong “I’m Not” is een live opgenomen intimistisch duet met de tv- en filmactrice en popzangeres Irma Schultz. Diezelfde dame zorgt eerder op het album ook al voor een hoogtepunt in het laid back gezongen duet “Mistaken For A Man” en ze zorgt voor knappe backing vocals bij het poppy liedje “Faultless”.

Een andere live opgenomen song is een coverversie van het nummer "Water Is Wide", een Britse folktraditional waar Pete Seeger wat tekst aan toegevoegd heeft vooraleer het liedje op zijn album “Pete” uit 1993 te plaatsen. Simon Elvnäs brengt deze song hier op een beklijvend mooie wijze met enkel akoestische gitaar en piano als begeleiding.

“Words Unspoken” is een voortreffelijke debuutplaat van Simon Elvnäs geworden die het allerbeste laat vermoeden voor de nabije muzikale toekomst van deze Zweedse troubadour. Misschien is er zelfs wel ruimte voor een internationale doorbraak, maar daar heb je tegenwoordig meer geluk dan kunde voor nodig.

(valsam)
“’Words Unspoken’ is an excellent debut album by the Swedish songsmith and troubadour Simon Elvnäs. His selective choice for vocal support by two of the best Swedish female singers on a few tracks definitely adds qualitative value to those songs. We gladly cross our fingers for an international breakthrough of this highly promising talent.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video