SUSAN JAMES – HIGHWAYS, GHOSTS, HEARTS & HOME

“Highways, Ghosts, Hearts & Home” is al de vierde full-cd van de uit Los Angeles afkomstige zangeres en songschrijfster Susan James die sinds eind jaren ’90 onafgebroken gewerkt heeft aan een indrukwekkende solocarrière. Ze debuteerde destijds met het album “Life Between Two Worlds” dat opgevolgd werd door de cd “Shocking Pink Banana Seat” en het in de vakpers algemeen bejubelde dubbelalbum “Fantastic Voyage”.

Susan James houdt vooral van optreden en mocht dat in de voorbije tien jaar meermaals doen naast artiesten als Lindsey Buckingham, Richard Buckner, Billy Bragg, Richard Thompson en Daniel Lanois. Voor de opnamen van deze nieuwe plaat werd ze in de studio bijgestaan door 3 leden van de ook uit Los Angeles afkomstige formatie ‘I See Hawks In LA’ naast violist Gabe Witcher van de ‘Punch Brothers’ en organist Danny McGough van de groep ‘Shivaree’.

Zelf tekende ze voor de taak als producer naast het feit dat ze alle elf liedjes op dit album ook helemaal alleen gecomponeerd heeft. Haar songboek bestaat voornamelijk uit folk- en countryliedjes die de invloeden van haar leefwereld in Los Angeles niet kunnen verhullen. Deze getrouwde vrouw en moeder van een dochtertje plukt haar inspiratie voor de songteksten uit het dagelijkse leven en vertolkt haar nummers dan ook met een grote emotionele betrokkenheid.

De variatie in de nummers op “Highways, Ghosts, Hearts & Home” toont aan dat Susan James haar weg weet te banen in diverse genres en stijlen, gaande van pure Nashville-country tot het betere folkwerk en een moderne popsong. Een vleugje 10.000 Maniacs in “Falling Waltz 2” en “Calling Mr. Zimmerman” wordt vlot vermengd met snuifjes alt.country in “Goin’ To California” en “On Your Side”, traditionele folk in “A Weed Is Not A Weed (When It Grows Where It Belongs)” en “How To Fix A Broken Girl”, country-bluegrass in “Thank You Tomorrow” en “Old Jug Song” en countryrock in “Airstream Girl” en “Cold Moon On The Highway”.

De stem van Susan James wordt regelmatig vergeleken met die van Joni Mitchell en daar is ook wel wat van aan, maar zij heeft zo’n vergelijking niet echt nodig want met dit nieuwe album bewijst ze toch wel een eigen plaats in de 21e eeuwse muziekscène te verdienen.

(valsam)
“The broad variation in the songs on ‘Highways, Ghosts, Hearts & Home’ demonstrate that L.A. singer-songwriter Susan James knows her way around in the diversity of music styles. She switches between Nashville-like country over traditional folk to alt.country, pop and bluegrass. That makes it an impressive album which deserves all attention from the music loving world.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran