SMALL TOWN SHEIKS - SONGS FOR PARKER

Zelden zijn we zo onder de indruk geweest van een debuut cd als van deze “Songs For Parker” . De muzikale samenwerking van het duo is een prachtige symbiose. De onderscheidene invloeden van John Irizarry (zang piano, gitaar) die een breed scala aan muzikale voorkeuren had vroeger en die van Mike Smith met een totaal andere muzikale achtergrond, aanleunend bij diverse blues en countrystijlen leiden samen tot een indringende, boeiende sound. Hun groepsnaam hebben ze ontleend aan een frase uit Maybe Not At All uit 1927 van de jazz en blueszangeres Ethel Waters (He claimed to be a small town sheik). Verder geen gelijkenis.

Irizarry had een nogal bedenkelijk verleden als hangjongere in de straten van New York en misschien mede daardoor is hij uitgegroeid tot een eclectische verhalenverteller met een nogal variërende manier van zingen. Soms roept hij met zijn stem en de intro van de songs bij ons spontaan Neil Young’s “Rockin’ In The Free World” voor de geest, zoals in “ Just To Prove You’re A Man” , dan weer komt Simon Garfunkel’s “Graceland” opduiken in “8 O’Clock Train” . Dat het maar indrukken zijn is niet alleen als compliment bedoeld maar tevens om aan te tonen dat John een uitmuntend zanger en dito liedjesschrijver is. Zijn teksten zijn vrij intiem te noemen, puttend uit zijn verleden, en mede daardoor bijwijlen krachtig dan weer innemend gebracht. Zijn muzikale vennoot Smith, die al mondharmonica begon te spelen op zesjarige leeftijd, laat zijn instrument schitterend ondersteunen. Nergens opdringerig maar zo heerlijk mooi aanleunend.

Eén bedenking hebben wij wel bij deze release: waarom de afsluiter “ Save You, Save Me” op het einde onderbroken wordt met een minuut stilte om dan weer akoestisch te hernemen een iets of wat andere richting in te slaan is ons een compleet raadsel. Voor de rest hebben wij niets dan lof voor dit uitstekende debuut. Het geheel werd subliem geproduceerd door Grammy-winnaar Steve Remote en is niet echt met één noemer te omschrijven. Het zweeft wat tussen blues en folk. Laat het er ons maar bijhouden dat er hier 9 goede tot uitstekende songs op staan en dat de heren met “Songs For Parker” een aanrader hebben afgeleverd.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Label: Aura Sonic Recordings