JD McPHERSON – SIGNS & SIGNIFIERS

Zelden zo’n ritmisch swingende en tot dansen dwingende rockabillyplaat gehoord als het solodebuut van Oklahoma-rocker in hart en nieren JD McPherson, in een vorig leven ooit nog de frontman bij de rockabillyformatie ‘The Starkweather Boys’. Zijn indrukwekkende soulstem bevat flarden van de vocale kwaliteiten van Little Richard, ‘Reet Petite’-zanger Jackie Wilson, James Hunter en James Brown.

De verfrissende songs op zijn debuutplaat “Signs & Signifiers” lopen over van de invloeden uit de rockabilly van de jaren ’50 en ’60 waarin telkens een snuifje blues en R&B vervat zit. Samen met labelmanager, cd-producer, contrabassist en gitarist Jimmy Sutton (van o.a. ‘The Del Moroccos’ en ‘The Four Charms’) en pianist en drummer Alex Hall spuwt JD McPherson zijn tien eigen nieuwe ‘old style’-composities er uit, aangevuld met twee heerlijke covers van de Johnny Cash-klassieker “Country Boy” en van “Your Love (All That I’m Missing)” van Joey Simone.

Als ik dit album nu al voor de vierde keer op rij afspeel bedenk ik telkens weer hoe fel dit geluid lijkt op wat ik in oktober 2008 live op het podium van de Brusselse AB Club mocht ervaren bij het concert van de Britse soulrocker James Hunter.

Ook JD McPherson werd bij de opnamen van “Signs & Signifiers” muzikaal ondersteund door een ijzersterke blazerssectie met Jonathan Doyle op tenorsax en Josh Bell op baritonsaxofoon. Hun absolute gloriemoment komt er in het heerlijk mooie “Scratching Circles”.

In het sfeervolle trage nummer “A Gentle Awakening” speelt Scott Ligon op briljante wijze op piano en zorgen Susan Voelz op viool en Alison Chesley op cello voor een knap bijpassende ‘strings’-sound. Andere aanraders op dit verrassend mooie album zijn opener en rootsrocker “North Side Gal”, de swingende teenyboppers-classics in wording “Fire Bug” en “Wolf Teeth” en het aanstekelijke deuntje van “.B.G.M.O.S.R.N.R.” oftewel ‘Big Gold Mine Of Sweet Rock’n’Roll”.

Dat deze JD McPherson de toekomstige eigenaar van een muzikaal goudmijntje zal gaan worden staat buiten kijf. Hoe snel dit allemaal zal worden verwezenlijkt blijft de enige overblijvende vraag. Gelieve hem a.u.b. per omgaande op onze concertpodia te plaatsen zodat de onwetenden in deze wereld spoedig kennis kunnen maken met deze schitterende artiest en zijn vrolijk swingende muziek.

(valsam)

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Hi-Style Records
Info: Broere Promotion

Bookings: Sedate Bookings

video