RAY MANZAREK & ROY ROGERS - TRANSLUCENT BLUES

Ray Manzarek (legendarische keyboardspeler en mede-oprichter van The Doors) en Roy Rogers (slidegitarist en producer van o.m. John Lee Hooker) zijn niet aan hun eerste samenwerking toe. Een paar jaar geleden verscheen van hen beiden 'Ballads Before The Rain', een plaat met instrumentale covers en originals, maar dan op akoestische wijze. Hun nieuwe plaat 'Translucent Blues', een geïnspireerde mix van Blues, Rock en Jazz klinkt een stuk ambitieuzer met twaalf nieuwe nummers waarvoor onder meer tekstdichters als Warren Zevon, Jim Carroll, Michael C. Ford en Michael McClure lyrics leverden. In tegenstelling tot wat de titel je zou laten vermoeden is 'Translucent Blues' eerder een rockplaat dan een traditioneel bluesalbum geworden maar wel eentje om duimen en vingers van af te likken.

Het enigszins in reggae gewortelde "Hurricane" blaast meteen onze sokken af. Geweldig om te horen hoe Manzarek met zijn krachtige, diepe stem hier vocaal bijzonder goed tot zijn recht komt terwijl zijn maatje Rogers zijn gitaar laat huilen als een euh... echte orkaan. Het mede door Warren Zevon (vlak voor diens dood) geschreven 'River of Madness' verhaalt over de duistere kant van leven en dood in een wereldstad als L.A., waar ongelimiteerde ambitie vaak de ondergang betekent voor menig individu. "Freedom is the Pearl to win at any cost / It's only measured by the marble graves".  

Meerdere songs op deze plaat doen aan het Doors repertoire denken. 'Game of Skill' is er zo eentje (denk aan 'Roadhouse Blues' en je komt aardig in de buurt) maar ook het door Rogers gezongen 'Fives and Ones' knalt met Doors-allures uit de boxen.

Ray Manzarek weeft rond de dark lyrics van Beat Poet Michael McClure (tevens een oude vriend van Jim Morisson) jazzy melodieën in 'KIck', dat als één van de rustpunten geldt op dit album. Scherpe teksten halen het beste in Manzarek naar boven, zoveel is zeker.   

Het meer traditionele bluesnummer 'Blues in my Shoes' (Roy Rogers) is voor de meestergitarist uit de West Coast het perfecte excuus om heerlijk uit te pakken met een lekker potje slidegitaar van 't huis en ander fraaie dingen op zijn snareninstrument.

In het apocalyptische 'New Dodge City Blues' vertelt Ray ons dat het in de States van vandaag van kwaad naar erger gaat: drugs, wapens, corrupte politici, media, ... dreigen iedereen zonder uitzondering ('the good guys, the bad guys and eveyone else') naar de verdoemenis te helpen. Absoluut a hell of a song waarin zowel Rogers als Manzarek uitpakken met muzikaal vuurwerk.

Voor het meer jazzy 'Greenhouse Blues' schreef dichter Michael C. Ford, die al eerder met de Doors samenwerkte, de tekst. De fantastische Rogers original 'Those Hits Just Keep On Comin'' die hierop volgt lijkt dan weer een geweldige knipoog naar Bob Dylan ten tijde van 'Blonde On Blonde' met Manzarek in de rol van Al Kooper, wiens prestatie hij zelfs weet te overtreffen.
Twee mooie instrumentaaltjes sluiten de plaat gaaf af: eerst het intimistische 'As You Leave' gevolgd door Ray's overheerlijke ode aan jazz organist Jimmy Smith dat de amusante  titel 'An Organ, a Guitar and a Chicken Wing' meekreeg.

Een blik op de recente Roots Rock Chart leert ons dat 'Translucent Blues' stilaan naar de absolute top klimt van de Album Top 50 en dat hiervoor goede argumenten te vinden zijn willen we graag nogmaals bevestigen. Manzarek & Rogers benoemen we hierbij dan ook graag als de winnende combinatie van de week.

Shake

 

Ray Manzarek & Robby Krieger of The Doors

In 1965 richtten Ray Manzarek, Robby Krieger, Jim Morrison en John Densmore de band The Doors op. Een van de populairste bands aller tijden, waar helaas een tragisch eind aan komt wanneer zanger Jim Morrison in Parijs sterft aan een hartaanval. Jaren later herenigen Ray Manzarek en Boby Krieger de krachten samen met Dave Brock, bas-legende Phil Chen (die bassist was van Rod Stewart en Bob Marley) en drummer Ty Dennis om The Doors nieuw leven in te blazen. Tijdens dit optreden in Peer zullen zij een set van 90 minuten spelen, waarbij grote Doors hits als Light My Fire, Break On Through, L.A. Woman, Riders On The Storm, Roadhouse Blues, Touch Me, Crystal Ship, Love Me Two Times, Waiting For The Sun allemaal voorbij komen. Een unieke kans om  beroemde toetsenist Ray Manzarek nog eens aan het werk te zien!


Artiest info
Website  
 

Label: Blind Pig Records
Distr.: Parsifal (B) -Music & Words (NL)

video