CHARLIE LOESEL - WESTFALIA

En wij die dachten dat 2010 al een uitzonderlijk jaar was voor knappe muziek. We zijn amper 3 maanden ver en het blijft hier maar prima releases regenen. We waren eerlijk gezegd niet bekend met de Amerikaanse singer-songwriter Charlie Loesel. De man die ons op “Westfalia”, de naam van het album en tevens de verwijzing naar het Volkswagen Camper model waarmee hij rondtoert, een uitstekende verzameling liedjes presenteert, verdient echter ruimschoots onze aandacht en ook die van u. Hij verzamelde schoon, bekender, volk rond zich zoals Larry Campbell en Clifford Carter en brengt op zijn debuut acht zelfgepende nummers die zich ergens tussen de folk en blues situeren.

Verwacht geen aardschok, dit zijn gewone rustig voortkabbelende nummers die her en der wel vertrouwd lijken over te komen. Dit is echter maar schijn en waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ’s mans stem af en toe herinneringen oproept aan Randy Newman. Soms misschien wat teveel variaties op hetzelfde muzikale thema. Maar gedegen melodietjes, technisch perfect gespeeld en gebracht. Ook veel aandacht voor de teksten en dat is iets dat we belangrijk blijven vinden. Het heeft af en toe iets van Tom Waits slimme stijl van schrijven, je weet wel die dichterlijke manier waarvan je het raadsel dient op te lossen en achteraf glimlachend het meesterlijke van de omschrijving dient te erkennen.

Er staan niet echt uitschieters op dit album maar onze persoonlijke favoriet is wel het slotnummer “Jack Daniels And Johnny Cash” niet toevallig de song waar de meeste variatie inzit en met de prima arrangementen wat doet denken aan de jonge Dylan. We hebben het op enkele nummers minder voor de blazers die soms wat te zéér op het voorplan klinken. De rest is een prima, uitgebalanceerd warme luisterplaat geworden die op de koude winteravonden een uitstekende bondgenoot is. "For this record, I wanted to make a collection of songs that had full production on them but could also be played solo" dat zegt Charlie zelf en wij zijn geneigd daar aan toe te voegen dat het dan een nog sterker album zou geworden zijn dan het nu al is.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Record Label: Incochee Trail Music
Info: Powderfinger pr