JEFF WYATT - PEOPLE DO BLUES

Jeff Wyatt, een gitarist en zanger van de Canadese Westkust, is al veertig jaar bezig met muziek maken, eerst gedurende de jaren zeventig met de band Eden, in de jaren negentig volgden de eerste solo cd "Flight Of The Hawk" en vier jaar later "The Bullfrog Sessions" (nu gratis te downloaden op zijn site). Daarna werd het even stil rond Jeff op muzikaal gebied. In 2004 ontmoette hij de songschrijver Barry Greenfield en als het duo Greenfield Wyatt werd "Songs From The Rothstein" opgenomen.

Het was in 2008 dat ik Jeff's muziek leerde kennen. Ik kreeg toen zijn derde, solo-cd voor bespreking toegestuurd, getiteld "Reflections At Every Corner". De cd beviel ons enorm hier bij Rootstime en vandaag ligt zijn nieuwste: "People Do Blues" rondjes te draaien in onze cd speler. Was de voorganger nog een cd die opviel door zijn veelheid aan stijlen, met invloeden gaande van Jeff Beck tot zelfs Keltische aandoende nummers, deze keer heeft Jeff resoluut gekozen voor de blues, and nothing but the blues... in al zijn facetten weliswaar, met daarbij de nadruk op slide gitaren. Zijn grote voorbeelden hierbij zijn Ry Cooder en David Lindley, Sonny Landreth en Mark Knopfler en dat is op deze cd zonder meer duidelijk hoorbaar. Ze werd opgenomen in een eigen huisstudiootje in zijn kelder, met een knipoog de "Concrete Studios" genoemd.

Wat al dadelijk opvalt vanaf de eerste beluistering is het knap klinkende, zeer prominent aanwezig zijnde, vette slidegeluid in alle songs. Een geluid dat bijvoorbeeld in de openingssong "People Do Blues" wat weg heeft van Mark Knopfler in "Money For Nothing", en een mooie instumental halverwege de cd: "Bodhi Surfing" ligt in dezelfde lijn. Opnieuw hoorbaar geïnspireerd door Knopfler. In de volgende track, het prachtige "I Just Got The News" klinkt hij als een perfecte kruising van Sonny Landreth en Ry Cooder en maakt hij zich moeiteloos de klankkleur van beide topgitaristen eigen.

Akoestische Deltablues krijgen we daarna te horen in zijn hommage aan Robert Lee Burnside, simpelweg "RL Burnside Blues" genoemd. Om hier RL's eigen woorden te gebruiken: "Well, Well, Well!" Maar het kan nog beter, want "Chasing My Tail" overtreft al het voorgaande moeiteloos. Intens vet klinkende slidegeluiden met daarbovenop Jeff's diepe, warme stem. Ik weet het, ik val in herhaling maar weer is Ry Cooder's invloed hier duidelijk hoorbaar, het meest zelfs nog in de daarop volgende track "Longing By The River", een prachtige gospeltune vol heerlijke slideklanken. Op tekstueel gebied valt vooral de "tongue in cheek" humor van Jeff op, die regelmatig een glimlach op je lippen tovert terwijl je wegdroomt, luisterend naar zijn prachtige slidegitaar. De song"Tequila On My Shoes" is een mooi voorbeeld hiervan.

We gaan natuurlijk hier niet stuk voor stuk de veertien songs op "People Do Blues" ontleden, dat zou ons te ver gaan leiden. Het plezier om ze verder te ontdekken ga ik liever aan jullie zelf laten. Wel kunnen we je vertellen dat Jeff met hetzelfde elan doorgaat op de rest van de nummers, en we kunnen je als laatste zeker nog "Over The Line" aanraden, waar de slide weer zo lekker wegscheurt. Na een zoveelste beluistering van deze cd vanavond kunnen we alleen maar besluiten: Some people do blues.. some really good!

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cardboard Alley Music

video