ISRAEL NASH GRIPKA – BARN DOORS AND CONCRETE FLOORS

Bijna twee jaar geleden werden we helemaal ondersteboven geblazen door het debuutschijfje “New York Town” van de toen totaal onbekende - van het platteland in Missouri naar de metropool verhuisde New Yorker - Israel Nash Gripka. Onze schatkamer aan lovende woorden werd bovengehaald en volledig leeggemaakt om de loftrompet te blazen over dit prachtige album dat nadien ook volledig terecht in de top van ons jaarlijstje 2009 is beland.

De vergelijking met de muziek van John Fogerty en diens clubje ‘Creedence Clearwater Revival’ was zo treffend en de spontaniteit van deze artiest in zijn eigen composities was zo aandoenlijk dat we twee jaar na datum nog altijd niet menen één woord van onze lofrede terug te moeten trekken. We gaven toen al aan dat we maar zeer moeizaam konden wachten op een opvolger voor dat schitterende debuut maar het duurde toch tot nu vooraleer dat tweede album op de markt zal komen.

“Barn Doors And Concrete Floors” is de titel van de nieuwe plaat van Israel Nash Gripka. Hij levert deze keer elf composities af die in niets moeten onderdoen voor de tracks op zijn debuutplaat. Deze cd werd opgenomen in een oude hooischuur in de ‘Catskill Mountains’ ten noordwesten van New York waar de buren dag en nacht het geëxperimenteer van dit supertalent tolereerden tot zijn plaat volledig was opgenomen. Producer Steve Shelley moest één en ander in goede banen proberen te leiden en hij is daar op uitmuntende wijze in geslaagd.

Als u ook maar één zwakke song op deze cd meent te hebben ontdekt mag u dat altijd aan mij laten weten want ik kan zelfs met veel moeite geen enkele track ontdekken die ik zou willen of kunnen doorspoelen. Israel Nash Gripka grijpt je bij het nekvel en bijt zich daar hardnekkig in vast. Ik wil daar zelfs niet bij losgelaten worden want die beet werkt zo verslavend en deugddoend.

Daarom noemen we ook geen favoriete songtitels in deze recensie want het zou dan echt de hele tracklist moeten zijn. Op zijn website schrijft hij zelf: ‘I really want my music to touch people at a level that fosters personal reflection’ en we kunnen echt niet beter omschrijven wat de songs op deze cd bij de luisteraar teweeg weten te brengen.

Israel Nash Gripka komt volgende maand gedurende twee weken naar Nederland voor in totaal 9 live optredens. Tussendoor verhuist hij heel eventjes voor 1 week naar Engeland voor 4 concerten. U moet er vooral voor zorgen dat u bij één van deze shows aanwezig kan zijn want we hebben een heel sterk vermoeden dat hij binnen de kortste keren in grote en uitverkochte concertzalen zijn ding zal moeten komen doen.

Het is vooral het intieme karakter van deze artiest en zijn songs die de sterkte van zijn werk bepalen en dat gevoel zou bij grotere evenementen in de toekomst wel eens kunnen ontbreken. De cd “Barn Doors And Concrete Floors” staat nu al bovenaan het weliswaar tijdelijke en momenteel nog vrij korte jaarlijstje 2011 van (valsam).

13th April: Deventer - Burgerweeshuis
14th April: Den Haag - Paard van Troje
15th April: Amen - Cafe de Amer
16th April: Hoorn -Het Huis Verloren
17th April: Ottersum - Roepaen
23rd April: Utrecht - Blue Highway’s Festival
25th April: Eindhoven - Muziekcentrum
28th April: Enschede - Nix Blues Club
29th April: Spijkerboor - Cafe’t Keerpunt

 

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services

Distr.: Munich Records

Info: Lotus Nile

video