DAVID WILLIAMS - CHOCOLATE BAR

De afgelopen jaren maakte de uit Colorado komende David Williams een aantal uitstekende platen en ook het onlangs verschenen "Chocolate Bar" is weer een plaat waarvoor hij zich zeker niet hoeft te schamen. "Chocolate Bar" is een pure en oprechte plaat met songs zonder opsmuk. Toch nam David Williams ook voor deze plaat weer alleen genoegen met het allerbeste, want met Lauren Ashley Stovall weet Williams zich op deze plaat te omringen door een zeer uitstekende vocaliste. "Chocolate Bar" is dan ook een meer een intieme en behoorlijk ingetogen plaat met aangename, maar ook doorleefd klinkende, singer-songwriter muziek geworden.

Het is muziek die af en toe in samenzang met Lauren Ashley Stovall wel wat doet denken aan de platen van Robin and Linda Williams, maar het is ook muziek die onmiskenbaar het stempel van David Williams draagt. In muzikaal en productioneel opzicht valt er op "Chocolate Bar" veel te genieten. Naast Lauren Ashley Stovall vallen Paul Kitteck (viool) en Ondrej Sramek (bas) op met inventieve en bijzonder trefzekere muzikale bijdragen, maar het is uiteindelijk echter de doorleefde strot van David Williams die deze plaat draagt.

De vorige cd, "The Crazy Kind" (2010), was ook al heel goed, mede door vocaliste Kristina Murray, waardoor voor het eerst goed opviel hoe goed David Williams klinkt in duet met vrouwelijke collega's. Zo ook op deze "Chocolate Bar", David Williams en Lauren Ashley Stovall hebben een prima zangstem, maar als ze samen zingen gebeurt er echt iets magisch, dan wordt het allemaal nog intensiever en intiemer. Geen drums op deze plaat, geen elektrische gitaren, maar puur akoestische instrumenten – gitaar, mandoline, banjo, viool. Alles wordt zeer gedreven en geïnspireerd gespeeld, waardoor een kippevelnummer als "World Love" een volkslied over de jaren '60, misschien wel meer aangrijpender wordt dan Bob Dylan's "Ain't Goin' Nowhere" waar dit nummer sterk komt tegen aanleunen. Het prachtige vioolspel en het indringende akoestische gitaar plukken in dit nummer behoren zondermeer tot de mooiste song van de 14 liedjes op deze plaat.

Songwriter Williams is een verademing met zijn slim geschreven liedjes en prachtige arrangementen. Hiervoor gebruikt hij een breed scala van onderwerpen en als er wat humor bijkomt kijken opent dit de weg naar aanstekelijke nummers als "Hick Town" en "Got To Go To Heaven". Songs met een trager tempo doen ons nadenken, zoals het nummer "Mama", een schrijnend verhaal waarbij hij vertelt dat zijn moeder uit Missouri kwam, de liefde die hij van haar kreeg en hoe ze hem als kind meenam naar drive-in-theaters. Deze lijn van goeie verhalen blijft gewoon doorlopen door het album in songs als "I Don't Wanna No One But You", "Rock Shop Girl" en "Dropped Your Comb".

David Williams maakt samen met Lauren Ashley Stovall muziek die niet echt goed te categoriseren valt – het is geen country, geen bluegrass, geen Americana, en ook is Williams geen klassieke singer/songwriter, al zou je kunnen zeggen dat hij dat nu juist allemaal wel is. Met zijn hartverwarmende mélange van bluegrass, folk, old-time en akoestische country, geënt op teksten met een open oog voor zowat alles wat er in de wereld rondom hem gebeurd en in al hun eenvoud vaak briljante melodieën, groeiden David Williams en zijn medemuzikanten dan ook uit tot echte vaste waarden binnen het door ons zo graag gefrequenteerde territorium. Iets waarin ook zijn nieuwe cd "Chocolate Bar" absoluut geen verandering zal brengen, want dat naar een zaakje in Colorado vernoemde album bevestigt immers alleen maar al het goede, wat we hier over David Williams schrijven.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Trapdoor Media
Info: Bloody Great PR