TESS AND THE CHIEFS – TIME WARP

Het eerste wat mij opvalt bij het bekijken van het hoesje van deze cd is een bekend gezicht. Is dat niet Dusty Ciggar, een jonge Nederlandse gitarist, die alweer heel wat jaartjes de daken van de bluespodia eraf speelt met zijn band ‘The Rhythm Chiefs’? Ja hoor, het is hem en op drums zijn jongere broer Darryl (reserve drummer van de Rhythm Chiefs). Meteen is mijn nieuwsgierigheid gewekt, want ik ken Dusty als een uitstekend gitarist. Op het hoesje lees ik dat er ook nog uit een andere familie twee leden in deze band zitten, namelijk de tweeling Tess en Joël Gaerthé, die beiden de vocalen voor hun rekening nemen. Laat ik dan ook meteen maar het laatste lid van deze band noemen, Billy Mookhoek op de bas. Hiermee heb ik dan meteen de bandleden voorgesteld. Over zangers Tess is te vertellen dat zij in 2005 het Nederlandse Junior Songfestival op haar naam schreef met het nummer ‘Stupid’. Inmiddels heeft Tess haar opleiding Jazz op het Kunsthumaniora te Antwerpen afgerond en hoopt zij in Amsterdam haar studie te kunnen vervolgen. De cd is opgenomen in Studio Silvester te Utrecht die helaas in januari van dit jaar in zijn geheel is afgebrand.

De cd opent met het lekker funky klinkende ‘City’. De stemmen van de tweeling wisselen elkaar af, maar komen tesamen in het refrein en klinken zowel apart als in de samenzang prima. Zowel het bas-, als het gitaar- en drumwerk klinken, zoals overigens op de gehele cd, uitstekend. De band krijgt op de cd versterking van Gerard Silvester (Percussie) en de gerenommeerde organist Roel Spanjers. Zeker de laatste heeft een grote rol toebedeeld gekregen. Ik ben benieuwd hoe de band dit zonder deze bijdrage 'live’ gaat opvangen. Opvallend is dat de band kiest voor muzikale richtingen, Jazz en Western Swing, die je niet zou verwachten gezien de gemiddelde leeftijd van de bandleden (rond de twintig). Voorbeelden hiervan zijn onder andere het door Joël gezongen 'Oyster Train’, een swingend Jazzy klinkend nummer en ‘Night Time’, een echt Western Swing nummer. De Blues komt aan bod als surprise in het niet op de hoes vermelde twaalfde nummer wat pas begint als de cd al lang lijkt te zijn afgelopen. Het is de banduitvoering, eerder alleen vertolkt door Tess begeleid op de akoestische gitaar, van het laatste nummer ’Songs Of Beauty’. De nummers zijn allemaal door de diverse bandleden, soms met wat hulp van anderen, zelf geschreven.

Al met al is ‘Time Warp’ een prima debuut cd geworden van deze jonge band. Zelf vind ik het erg leuk dat de band kiest voor stijlen die je niet vaak hoort van muzikanten op deze leeftijd. Ik ben zeer benieuwd naar een 'live' optreden van dit gezelschap!

Ruud Monde

Artiest info
Website