MATT ELLIS – BIRTHS, DEATHS & MARRIAGES

We kregen onlangs een pakje toegestuurd door de sinds 2006 in het Californische Venice woonachtige, maar van origine Australische singer-songwriter Matt Ellis. In dat pakje stak één van de 500 handgemaakte ‘deluxe limited edition album’-box van zijn nieuwste plaat “Births, Deaths & Marriages”. De box bevatte naast de cd zelf ook een jute zakje met buttons van deze plaat, handgeschreven songteksten, zes foto’s, enkele veren van een niet nader geïdentificeerde vogel en zelfs wat Amerikaanse muntstukken. Wij hebben het hier bij Rootstime nog maar zelden meegemaakt dat een artiest zelf zoveel tijd en moeite in de release van zijn muzikale werk heeft gestoken. Alvast onze welgemeende waardering daarvoor aan Matt Ellis.

Maar het gaat bij ons in eerste instantie toch nog steeds over de muziek die op zo’n cd staat. “Births, Deaths & Marriages” is al de vierde soloplaat van de eind dit jaar 38 lentes wordende Matt Ellis en bestaat uit elf tracks die hij in het voorbije jaar veelvuldig heeft uitgetest op een live publiek tijdens zijn vele optredens doorheen Amerika. De tijd was rijp om die songs nu op een nieuwe cd te verzamelen en voor het publiek beschikbaar te stellen.

De inspiratie voor de liedjes op deze plaat vond hij al rijdend tijdens zijn vele reizen doorheen de Mississippi Delta en de Zuidelijke Staten van Amerika. Voor de opname van het album in de studio kon hij een beroep doen op enkele topmuzikanten zoals pedal steelvirtuoos en banjospeler Greg Leisz (Ray Lamontagne, Emmylou Harris), gitarist Tim Young (Beck, Daniel Johnston), toetsenist Nick Luca en trompettist Jacob Valenzuela, beiden permanente leden van ‘Calexico’.

Daarenboven kreeg hij backing vocaliste Merry Clayton - de vrouwelijke stem op ‘Gimme Shelter’ van ‘The Rolling Stones’ - zo ver om op het door gospel geïnspireerde nummer ‘Ghosts” mee te komen zingen. Ook Matt’s vrouwtje Vavine Tahapehi is weer van de partij zoals op vorige platen voor vocale ondersteuning bij het als duet gepresenteerde nummer “River Too Wide” en bij “Don’t Let Me Forget”. De vertrouwde ‘Calexico’-producer Craig Schumacher tekende tenslotte voor de voortreffelijke mixing en productie van dit prachtige album.

Zijn vorige platen “Peel” uit 2000, “Matt Ellis” uit 2004 en “Tell The People” uit 2006 waren al het onderwerp van een resem lovende persrecensies en daar kunnen we nu bovenop vertellen dat deze “Births, Deaths & Marriages” zijn allerbeste plaat ooit is geworden. De gekende ‘Calexico’-spaghettiwesternsound dwaalt doorheen heel wat van de liedjes op deze cd, te beginnen met de openingstrack “Heart Of Mine” en later o.a. terugkerend tijdens “Trying To Believe”.

De titeltrack “Births, Deaths & Marriages” is een catchy rootsrocker die me aan iets van Ted Russell Kamp doet denken. Banjosong “Don’t Let Me Forget” herinnert dan weer aan werk van ‘The Jayhawks’ en ‘Whiskeytown’ met een naar Ryan Adams neigende zangpartij. Het op een accordeondeuntje drijvende “So Many Lied” is een muzikale afrekening van Matt Ellis met alle liegende politici. Eén van de volgens ons beste nummers is de emotievol gezongen countryballad “Too Late To Call”. “Won’t Let This Die” is een knappe, door gitaren gedomineerde, rootsrocker en afsluiter “Wasted On You” is de ultieme bevestiging van het grote songschrijvertalent dat er in Matt Ellis aanwezig is.

U zult aan mijn enthousiasme in deze recensie al wel hebben kunnen merken dat “Births, Deaths & Marriages” bij mij bovenaan staat in mijn jaarlijstje 2011 tot op heden. Als u graag wilt bevestigd zien waarom dat zo is, dan moet u ook maar eens gaan luisteren naar dit heerlijke album en het vooral aankopen, snel mee naar huis nemen, in de cd-speler droppen en er eindeloos blijven naar luisteren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video