HAT CHECK GIRL – SIX BUCKS SHY

We hebben zangeres Annie Gallup en zanger-songschrijver Peter Gallway hier bij Rootstime apart al meermaals op bezoek gekregen om hun soloplaten te bespreken en eind vorig jaar kon u hier ook nog lovende woorden lezen over het debuutalbum ‘Tenderness’ dat gebracht werd als het duo ‘Hat Check Girl’.

Met “Six Bucks Shy” verschijnt er nu een tweede album van het duo met daarop dertien nieuwe eigen composities van beide songschrijvers en hun drummer Jerry Marotta, een man die vroeger ook al drumwerk verrichtte in de begeleidingsgroepen van Peter Gabriel, Suzanne Vega en de ‘Indigo Girls’.

Zowel Annie Gallup als Peter Gallway hebben een jarenlang verleden in de muziekgeschiedenis, dat bij de mannelijke helft van dit duo zelfs terug gaat tot in de jaren ’60 toen hij actief was in de zogeheten ‘Greenwich Village Scene’ en zelf al drie albums op de markt had gebracht alvorens zijn 25e verjaardag te vieren.

De songs op “Six Bucks Shy” zijn net als op de debuutplaat subtiel gearrangeerde liedjes met nergens meer instrumentatie dan absoluut noodzakelijk. Of Annie Gallup of Peter Gallway het nummer zingt maakt op zich niet zo veel uit want beiden beschikken ze over een uitstekende stem die de klankkleur en de stemming van het liedje bepaalt. Zij zingt wat meer met invloeden uit de jazzmuziek, terwijl hij nauwer aansluit bij folkmuziek en het is net die afwisseling tussen de liedjes die van ‘Six Bucks Shy” een heerlijk beluisterbare plaat maakt.

Annie Gallup zingt de openingstrack “August Sin”, samen brengen ze in duetvorm “Getaway Car” en de titeltrack “Six Bucks Shy” wordt door Peter Gallway gezongen. Eén van de allermooiste songs op deze cd is de door Annie Gallup gezongen ballad “Mercury”, een nummer dat net als “August Sin” bij mij herinneringen oproept aan werk van ‘The Walkabouts’ waar Chris Eckman en Carla Torgerson hun stemmen ook al zo wondermooi in elkaar laten overvloeien.

Onze voorkeur gaat toch steeds weer uit naar de intimistisch gebrachte liedjes waarbij Annie Gallup aan de microfoon heeft plaatsgenomen: “Blow By Blow”, het minimalistische “Echo Echo” over een stel geliefden tijden de tweede wereldoorlog, het beklijvende “Leave Most Of It Out”. Telkens weer wordt je als luisteraar meegezogen in het zacht gezongen liedje, waarbij de gitaar van Peter Gallway minimalistische maar o zo mooie klanken laat weerklinken die doen denken aan Daniel Lanois.

Samen blinken ze naar het einde van deze schitterende cd nog twee keer opvallend uit in de wondermooie liedjes “What Hemingway Said” en “Remember” dat ze in een vocaal perfecte harmonie brengen. En als klap op de vuurpijl sluiten ze op formidabele wijze af met het in Leonard Cohen-vertelstijl op jazzy muziek gebrachte verhaal over een “Cigarette Girl”.

“Six Bucks Shy” mag wat ons betreft een plaatsje krijgen in het lijstje van de beste albums van 2011 en zou daarom dus ook absoluut aan uw persoonlijke platencollectie moeten worden toegevoegd. Daar beslist u best zelf over, maar moge deze recensie daarbij als een haast dwingend advies gelden.

(valsam)
“If you like the angelic music of Daniel Lanois and the perfect sound and harmony vocals of Chris and Carla in ‘The Walkabouts’, you should not hesitate to buy this magnificent second album by ‘Hat Check Girl’, aka Annie Gallup and musical genius Peter Gallway. Superb and subtle songs only on this ideal record for true lovers of splendid singer-songwriter work. By the way, don’t forget to also order their first album ‘Tenderness’ which was released last year.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Gallway Bay Music
Info: Hemifran

video