KATE CAMPBELL – TWO NIGHTS IN TEXAS

In de intimiteit van de ‘Blue Rock Artist Ranch And Studio’ in het Texaanse Wimberley heeft singer-songwriter Kate Campbell op 8 en 9 april 2010 een live album opgenomen onder de titel “Two Nights In Texas”. Daarbij waren amper 100 mensen aanwezig in het publiek waardoor het concert ook op plaat als een intiem gebeuren bij de luisteraar over komt, ondanks de af en toe humoristische tussendoortjes van de zangeres.

De net 50 jaar geworden domineesdochter Kate Campbell is een songschrijfster die in elk nummer probeert om een relevant verhaal te vertellen in de enkele minuten die zo’n liedje duurt. Die verhalen kunnen over menselijke relaties als liefde en haat gaan, maar ook over gebeurtenissen in de geschiedenis of over godsdienst en de oorsprong of afkomst van de mensen.

In 1995 verscheen de eerste plaat van Kate Campbell op de markt onder de titel “Songs From The Levee”. Daarna volgde een lange reeks van elf albums waarvan “Save The Day” uit 2008 de laatste officiële studioplaat was en waarvoor ze de hulp kreeg van o.a. Nanci Griffith en John Prine.

Op deze live-plaat grasduint de zangeres in haar uitgebreide songrepertoire en selecteert ze haar beste liedjes om ze een plaats op dit album te geven. Sally Van Meter speelt dobro en verzorgt backing vocals, Scott Ainslie speelt op gitaar en banjo en Don Porterfield zingt mee terwijl hij op zijn basgitaar speelt. Kate Campbell zelf speelt op haar akoestische gitaar en neemt een paar keer plaats achter de piano voor haar begeleiding zoals voor het akoestische “Look Away”. De stijl van de gebrachte nummers varieert tussen folk, gospel, R&B en popmuziek.

Haar bekendste songs op dit album zijn “Galaxie 500”, “New South”, “10.000 Lures”, het mooie “Crazy In Alabama”, “See Rock City” uit haar allereerste cd, het aan Emmylou Harris herinnerende “A Cotton Field Away” en “Tupelo’s Too Far”, het grappige “Jesus and Tomatoes” en het meer dan acht minuten durende epos “Steal Away Trilogy” wat ons favoriete nummer op deze plaat is. Ook slotsong “Rosa’s Coronas / Lanterns On The Levee” neemt de luisteraar mee op een 8 minuten durende rondreis doorheen Kate Campbell’s muziekwereld.

Voor velen zou dit live album een aangename eerste kennismaking met het werk van deze singer-songwriter kunnen zijn, maar voor de vele muziekfans die haar al langer kennen vormt het schijfje vooral een zeer geslaagde combinatie van de beste nummers uit haar 15-jarige muzikale carrière.

(valsam)
“For many people the live album ‘Two Nights In Texas’ will provide a pleasant initial acquaintance with the work of 50 years old American singer-songwriter Kate Campbell. For the many fans that know her since longer time, this record will be a valuable combination of the best songs selected from the previous records that she has released during her successful musical career.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Large River Music
Info: Hemifran

video