MARK BRINE – THE CAROL AND THE TRUE FOLK LEGEND OF JACK FROST

Mark Brine is een momenteel in Baltimore verblijvende zonderling die Nashville verliet nadat hij ontgoocheld het sprankelende wereldje van de lokaal alles overheersende countrymuziek achter zich wou laten. Hijzelf opereert sinds een aantal jaren echter mijlenver verwijderd van het commerciële gedoe rond het countrygenre en sluit veel nauwer aan bij de muziek die we kennen van o.a. ‘The Carter Family’ of Jimmie Rodgers, zijn eigen grote idool.

In de jaren ’60 speelde Mark Brine vooral in rockgroepjes en daarna legde hij zich toe op het spelen van Americana-muziek in New England. In de jaren ’70 verhuisde hij naar Nashville om er de meer traditionele countrymuziek te gaan spelen. Maar toen dat een rotcommerciële business begon te worden heeft hij definitief afgehaakt van het genre en ging hij zich nadrukkelijker toeleggen op een geheel eigen stijl van countrymuziek.

Zijn belangrijkste werk tot nu toe is het album “Return To Americana” uit 1985 dat vorig jaar opnieuw werd uitgebracht en het in 2005 verschenen album “I’m Not Anyone – The Nashville Sessions”, naar aanleiding van zijn opname in de ‘Country Music Hall Of Fame’. In totaal verschenen er 25 albums van Mark Brine in de periode tussen 1978 en vandaag.

In zijn nummers brengt hij vooral betekenisvolle verhalen die in vertelstijl worden aangeboden. Zo ook op zijn meest recente werkstuk, een dubbelalbum dat “The Carol And The True Folk Legend Of Jack Frost” heet. Het is de muzikale soundtrack bij een audioboek dat Mark Brine onder dezelfde titel heeft uitgebracht en waar intussen een vervolg aan gebreid werd met een tweede boek dat “The Final Pages Of The Carol” werd getiteld. Mark Brine heeft jarenlang aan deze releases gewerkt in nauwe samenwerking met Jim Bienemann die onlangs plots is overleden. Hij draagt het dubbelalbum dan ook respectvol op aan zijn langjarige ‘partner-in-crime’.

Als je naar ‘The Carol” luistert lijkt het net alsof Mark Brine zijn verhalen aan jou persoonlijk zit te vertellen, vaak enkel met wat begeleiding van zijn akoestische gitaar. Aan de basis van dit conceptalbum ligt een zogeheten ‘Christmas Carol’ en het levensverhaal van Jack Frost, een man die amper enkele minuten voor Jezus Christus ter wereld kwam en het betreffende kerstliedje als een ode aan de Messias heeft geschreven. Je zou dit werk als een soort folk- en countrymusical kunnen omschrijven.

Het is niet zo gemakkelijk beluisterbaar en je moet geconcentreerd blijven doorheen het hele verhaal dat in 33 aparte delen wordt verteld en op muziek gezet. Er worden een aantal nummers door andere artiesten gebracht en we horen ook enkele instrumentale intermezzo’s, vooral gespeeld op viool. De kans dat je iets uit dit dubbelalbum op de radio zal gaan horen is nihil en we denken dat het echte ‘die hard’-fans van het genre zullen moeten zijn die gedurende de twee cd’s hun aandacht bij de zaak zullen kunnen houden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: KJK Records