KEITH B.BROWN - DOWN THE LINE

Wie bij zich thuis de prachtige zevendelige cd-reeks van Martin Scorscese "The Blues" in de kast heeft staan waaronder ook Wim Wenders' "The Soul Of A Man", kent zeker deze man. Hij speelde namelijk de rol van Skip James in deze semidocumentaire. Ook speelde hij de rol van Son House in de speelfilm over het leven van Robert Johnson: "Stop Breakin Down".

Keith B.Brown komt uit Memphis, en dat zullen we geweten hebben, in de tweede song op deze cd "Them Boys From Memphis" zingt hij al meteen trots de lof van vele bekende, blues, soul, rock en rootsartiesten uit zijn geboortestad. Zijn muziek zit in dezelfde hoek als bijvoorbeeld Eric Bibb en Keb Mo', dus de rustige, beheerste Delta blues, nu eens puur akoestisch, dan weer wat steviger, met een heuse band. De cd werd gedeeltelijk opgenomen in Frankrijk, meer bepaald in de Provence en in Palm Beach, Florida. Een groep bestaande uit voor ons onbekende Franse muzikanten zorgde voor de begeleiding op de meeste tracks., maar wel met Jason Ricci als gast op harmonica.

Keith is een man met een missie, namelijk de muziek van de grote namen van de Delta Blues, zoals Robert Johnson, Bukka White, Skip James en Son House in leven houden. Dat doet hij niet alleen in films, zoals we hierboven al vermelden, ook tijdens zijn live concerten en sinds een tijdje nu ook met zijn speciale blueslessen: “The Delta Blues Program" waar hij via zijn muziek en met video's, fotomateriaal en lezingen de levensgeschiedenis vertelt van de belangrijkste Delta bluesartiesten.

Maar we zijn hier natuurlijk om het over deze cd "Down The Line" te hebben, en dat is een mooie mengeling geworden van hedendaagse soul, meer traditionele Delta blues en zelfs enkele nummers met een meer rock/pop inslag. Keith is een erg soulvolle zanger en uitstekende gitarist, zowel op slide als fingerpickin' en het zou ons dus niet verwonderen dat we binnen dit en enkele jaren veel meer van de man gaan horen. Wat ons betreft mag hij nu al plaatsnemen in het rijtje van namen als Alvin Youngblood Hart, Corey Harris, en de reeds eerder vernoemde Keb Mo en Eric Bibb.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Parsifal (B) Bertus (NL)

video