JULIAN SHAH-TAYLER – COITO ERGO SUM / MUS OGRE OTIOC

Na een aantal ep-tjes op de markt te hebben gebracht is de in Los Angeles wonende singer-songwriter Julian Shah-Tayler nu op de proppen gekomen met een dubbel debuutalbum “Coito Ergo Sum” en “Mus Ogre Otioc” (de eerste titel achterstevoren geschreven). Hij gebruikt de elektronica in ruime mate in zijn songs, maar ook piano is een steeds weerkerend instrument in zijn werk.

In de voorbije jaren heeft Julian Shah-Tayler heel wat muziek gecreëerd voor soundtracks bij tv-series (‘The Sopranos’) en films (‘Penelope’ en ‘The Golden Age’). Daarnaast is hij de rechtmatige eigenaar van zo’n 300 originele songs en speelt hij avondvullende programma’s als dj in clubs over de hele wereld. Hij is al die tijd in de muziekwereld echter vooral achter de scène blijven werken, maar daar komt met deze eerste soloplaat zeker verandering in.

“Coito Ergo Sum” bestaat uit 10 tracks, voornamelijk popsongs met funky elementen, synthesizers en drum machines die repetitieve ritmes lanceren waarop het geluid van elektrische gitaren en piano worden toegevoegd. Opener “Revolution” en “Wetter” hebben die funkelementen nadrukkelijk in de sound, terwijl nummers als “Beautiful World” en het dynamische “Say What You Want” veel meer als reguliere popsongs kunnen worden omschreven.

Er is veel afwisseling waarneembaar in de tracks op deze cd: “Communication” en “Northern Light” (disco-songs) en “Saltwater” (ambient), “Electricity” en “Roman Tower 982” (popballads) hebben elk een geheel eigen muzikale stijl die de diversiteit in het werk van muzikale kameleon Julian Shah-Tayler enkel maar nadrukkelijker in de verf zetten. Qua stemgeluid doet hij ons een paar keer denken aan de jonge David Bowie, maar in de funky songs eigenlijk nog meer aan Prince.

Het tweede album “Mus Ogre Otioc” bestaat gelukkig niet uit dezelfde songs van de eerste cd in omgekeerde versie maar wel uit elf frisse nieuwe nummers. Onze favoriete songs uit deze tracklijst zijn openingsnummer “Christine” maar vooral disco-danslied “Show Me Your Soul” vinden wij totaal onweerstaanbaar dankzij zijn heerlijke ‘Cure’-gitaarriff.

Deze tweede cd is geen verzameling afdankertjes maar herbergt daarentegen nog enkele andere pareltjes met “Undefined”, het poppy “World Inside Your Mind” en “Butterfly”. Eén van de allermooiste liedjes op deze dubbelaar is het zeemzoete, intieme “(Melody) For You” dat we hitparadekansen willen toe-eigenen.

Julian Shah-Tayler is in de eerste plaats een kunstenaar met geluiden, melodieën en instrumenten, maar daarnaast ook één van de meest getalenteerde songschrijvers van deze eeuw die nu eindelijk de vruchten van zijn noeste arbeid zelf gaat plukken via de release van zijn eerste soloplaat. Het zal zeker niet zijn laatste worden, want zijn naam zal ook in de volgende jaren nog vaak terug opduiken. (valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Impossible Things Records

Distr.: Rob Forbes

video